Европа и аз - част 2

Европейските граждани могат да поддържат връзка чрез мобилните си телефони по-лесно и по-евтино благодарение на усилията на ЕС за въвеждане на по-ниски цени на мобилните услуги. От юли 2009 година европейските граждани, които ползват телефоните

2010-05-08 19:46:26
Европа и аз -  част  2
Европейските граждани могат да поддържат връзка чрез мобилните си телефони по-лесно и по-евтино благодарение на усилията на ЕС за въвеждане на по-ниски цени на мобилните услуги.

От юли 2009 година европейските граждани, които ползват телефоните си, докато пътуват в друга страна от ЕС, вече плащат по-малко за изпращане на съобщение. Тези промени са в резултат на новите правила, за които се очаква  да намалят сметките за роуминг на туристите и пътуващите по работа до 60 процента. Изпращането на текстови съобщения от чужбина към ЕС вече се таксува максимално по 11 евроцента,  почти три пъти по-малко  в сравнение с предишната средна стойност в ЕС.

Обажданията са дори по-евтини отпреди, а от таксуването на секунда се пестят средства , тъй като сега  абонатите заплащат само реалната продължителност на всяко обаждане. Обаждането в роуминг  в друга страна от ЕС трябва да струва не повече от  43  евроцента на минута, а приемането на обаждане - не повече от 19 евроцента.

Сърфиране с мрежата , теглене на филми или изпращане на снимки чрез  мобилни телефони в роуминг - всичко това може да се прави без страх от "шокови сметки" благодарение на ограничаващите лимити, които  са на разположение на потребителите от 1 март 2010 година.

А скоро потребителите на мобилни телефонни услуги ще имат и много по-малко притеснения за това, че батериите им могат да се изтощят. Под натиска на ЕС производителите са се съгласили да стандартизират зарядните устройства, като с това ще се сложи край на неудобството - и отпадъците - от използването на различни системи за различните марки телефони.


По материали от издание на Европейската комисия "Европа и вие" Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия