Европа и аз - 1 част

Европейският съюз и неговите държави-членки са мобилизирали огромни ресурси за възстановяване на икономиката и за подсигуряване на гражданите. Правителствата на ЕС, координирани от Европейската комисия, стабилизираха банките след банкрута на а

2010-05-07 12:54:58
Европа и аз - 1  част
Европейският съюз и неговите държави-членки са мобилизирали огромни ресурси за възстановяване на икономиката и за подсигуряване на гражданите.

Правителствата на ЕС, координирани от Европейската комисия, стабилизираха банките след банкрута на американската инвестиционна банка "Лемън Брадърс" през 2008 година. Целта е не да се подпомогнат банкерите, а да се предпазят хората, техните спестявания и работните им места.

Според плана на икономическо възстановяване на ЕС около 5,5 процента от БВП се наливат в икономиката от национални и европейски бюджети.  Фокусът е върху трудовата заетост, инфраструктурата и енергийната ефективност. ЕС също така ускори процеса на предварително финансиране по схемите за регионална помощ на ЕС,  предоставяйки допълнителни 6,25 милиарда евро в помощ на местното развитие.

Европейският фонд за приспособяване към глобализацията предоставя нови възможности на хора, които  са загубили работата си. През  2009 година около 16 000 работещи в сектори като автомобилната индустрия, текстилната промишленост и строителството са получили помощ от него и Комисията е одобрила заявления на стойност 60 милиона евро.

В еврозоната лихвените проценти са понижени до рекордни нива. Комисията е предложила радикални реформи на финансовите пазари, целящи  да предотвратят предприемането на неразумни действия, да гарантират , че се извършва съответния надзор върху  финансовите институции, както и да насочат предоставянето на заеми на домакинствата и малките предприятия. ЕС  призовава международните партньори от Г-20 да предприемат подобни мерки.

Когато държави-членки на ЕС извън еврозоната -  и по-специално Унгария, Латвия и Румъния - поискаха подкрепа, ЕС им предостави заеми на стойност 15 милиарда евро.



По материали от издание на Европейската комисия "Европа и вие" Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия