Казват, че когато си купим някакъв камък, той се превръща в талисман след като се носи много години. Истински талисмати обаче са подарените камъни и наследените. Интересно е, че  има значение полът на този, който носи камъка.  Женските камъни не са за мъжки ръце и обратното.

Планинският кристал се използва от ясновидците. Той е прозрачен като чиста вода кварц. Съвършената форма на стурктурата му е свързана с ясновидството. Кристалът е  свързан с нашите свръхчувствителни възприятия.   Говори се, че когато се носи като пръстен, кристалът  пази от студ и измръзване; като огърлица - увеличава кърмата на майките, а когато се сложи под дрехите отдясно на корема - регулира дейността   на жлъчния мехур, пази спящия от кошмари.

Разновидност на кристала е цитринът - прозрачен и оцветен в лимоненожълто до златисто.  Цитринът е камъкът на лъжата и измяната, той осигурява успех на своя притежател в тези област.

Макар да не е  в категорията на скъпоценните камъни, розовият кварц обикновено се поставя в скъп обков. На светлината става сивкав. Той е символ на добро здраве.

Аметистът е лилав и лилаво-червен  кварц. Цейлонският аметист има нежновиолетов цвят, а бразилският - кървав до пурпурен. Аметистът е добър подарък за влюбените , той прави хората  разумни ,  гони лошите мисли, поставя се под възглавница  за щастливи сънища. Казват, че дори и да се носи само временно, силата на аметиста  се проявява.
Автор: Албена Иванова