По-подробно за матурите

Май месец е време за изпити. Скоро започват  матурите. Тази година те за първи път са изтеглени преди абитуриентските балове. За много зрелостници пък матурата  ще бъде и вход за университет. 37 университета  приемт оценката от з

2010-05-03 17:47:17
По-подробно за матурите
Май месец е време за изпити. Скоро започват  матурите. Тази година те за първи път са изтеглени преди абитуриентските балове. За много зрелостници пък матурата  ще бъде и вход за университет.


37 университета  приемт оценката от зрелостните изпити, въпреки че засега някои го правят с уговорки. Доста от университетите умножават оценката от матурата по специален коефициент, така че тя става по-малко представителна   от тази от приемния изпит. Все по-често обаче  резултатът от матурата се прима едно към едно. До миналата година   това се отнасяше към специалности, за които и без това няма много желаещи. Тази година обаче в списъка фигурират и доста атрактивни специалности.


Софийският университет, Техническият, УНСС, УАСГ, Химикотехнологичният и металургичен университет - във всички тези висши училища може да се влезе с бележка от матурата с или без уговорка. Много обаче са  университетите, които признават матурата само като част от балообразуващите оценки.


Тази година на 14 и 17 май са матурите по двата основни предмета. На 14 май - по български  език , а на 17-ти - по предмет по избор. Изпитите по всеки отделен предмет имат различен формат. По някои дисциплини има само тест, докато при други има въпроси със свободен отговор.


За матурата по български има тест с 40 въпроса. За повечето са предложени няколко варианта, но има и въпроси със свободен отговор. Този тест носи   максимален брой - 65  точки Тази матура обаче има и втора част - отговор на литературен въпрос върху изучавано произведение. Тази част носи максимум 35 точки.


Изпитът по история също е в две части. Първата се състои от 38 въпроса, а втората  включва създаването на текст по зададен исторически въпрос. Изпитът по география също е с 38 задачи, но две от тях са практически - работа с карта по география на България и на света.


Изпитът  по математика пък е разделен на 3 части. Първата включва 20 тестови задачи, втората 5 тестови задачи със свободен отговор, а  в третата има  3 задачи - по една по алгебра, геометрия и комбинаторика.


Изпитът по философия е също в две части. Той включва 38 тестови задачи със затворен или свободен отговор, а втората част- изисква написване на есе. Матурата по химия  се състои в решаването на 50 тестови задач, групирани в две части. Изпитът по чужд език пък има 4 компонента - слушане с разбиране, четене с разбиране, езикови задания /граматика и лексика/ и създаване на текст.


Както вече се разбра, задължителните матури са на датите 14 и 17 май.  Матурите по желание са на следните дати:

Математика         - 18 май    -   08.00 ч.
География           - 19 май    -   08.00 ч.
Химия                    - 19 май    -  14.00 ч.
История                - 20 май    -  08.00 ч.
Физика                   - 20 май    -  14.00 ч.
Философия           - 21 май    -  08.00 ч.
Биология               - 21 май    -  14.00 ч.
Испански език      - 22 май    -   08.00 ч.
Италиански език  - 22 май    -   14.00 ч.
Руски език             - 23 май    -   08.00 ч.
Немски език         - 23 май    -   14.00 ч.
Английски език     - 26 май    -   08.00 ч.
Френски език        - 26 май    -   14.00 ч.


По време на матурите абитуриентите могат да пишат само с черен химикал. Причината, според специалистите  е, че този, който провеява работите хващал по-добре написаното с черно. Работата на зрелостниците ще се проверяват от двама души и арбитър, след което ще минават и през компютър. Скалата, по която точките получени на изпитите ще се преобразуват в оценки по шестобалната система тепърва ще се изяснява. Тя ще стане ясна едва след  като бъдат проверени  изпитните работи.


На матурите не могат да се внасят таблици, справочници и речници, коректори и калкулатори. На изпита по математика освен черния химикал, кандидат-висшистите могат да внесат само гума, молив, пергел, транспортир и триъгълник.
      
    

   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия