На кръгла маса обсъждаха проекто-закона за средното образование

Вчера е се състоя кръгла  маса, на която, както бе обещано,  бе обсъден проекто-закона за средното образование, който  бе представен преди седмица на образователния министър Сергей Игнатов. Изненадващо министърът съобщи, че 

2010-04-28 15:41:30
На кръгла маса обсъждаха проекто-закона за средното образование
Вчера е се състоя кръгла  маса, на която, както бе обещано,  бе обсъден проекто-закона за средното образование, който  бе представен преди седмица на образователния министър Сергей Игнатов.

Изненадващо министърът съобщи, че  държавата  ще плаща на децата в частните училища същата сума, която отива за издръжка на учениците в държавните. Така таксите на частите училища ще намалеят с около 1300 лева. Министърът се обоснова с това, че Конституцията гарантира  на децата в частни училища правото да получават същите пари, каквито получават връстниците им в държавните. Вече било мит, че само децата на богаташи участ в частни училища. Всъщност, техните деца отдавна учат извън България.

Учениците ще получават няколко нови документа  при завършването си. Деветокласниците за първи път  ще получават диплома за дигитални умения, след като завършат обучението по информатика. Диплома ще получават и десетокласниците, когато завършат първата степен на гимназията.  Тя ще им дава възможност да  започнат работа, но не и да  кандидатстват във висше училище.

Промени ще има и при матурите. Първият изпит е задължително български език, а вторият - някой от предметите, които ученикът е избрал за профилиране в 11 и 12 клас. Така например, ако ученикът е записал профил биология и химия, няма да може да държи матура по физика.

По време на кръглата маса  стана ясно, че шестобалната система също ще бъде подложена на ревизия. Родителските асоциации предлагат  децата вече да се оценяват в точки или в проценти, както е на много места по света, така че оценката да носи по-точна информация за нивото на ученика.

Вчера родителските асоциации поискаха   също така, децата да изучават чужд език и компютър  като основни предмети  в пети клас, а не в осми.

Всички родители подкрепиха въвеждането на целодневно обучение и  задължителна предучилищна подготовка от 5-годишна възраст. Те настояват детската градина вече да бъде от 2-годишна възраст, а не от 3, както досега.

Родителите имат изисквания и относно бележката за поведение на учениците. Те искат тя да бъде обвързана с някаква дейност, която да коригира държането на ученика. Така, както е записана в проекто-закона, тя има само информативен характер и няма да окаже възпитателно въздействие.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия