„Аватар” краден от китайски автор

Китайският  писател-фантаст, Чжоу Шаумоу, заведе дело за плагиатство срещу сценариста на „Аватар”, Джеймс Камерън. Шаумоу подал иск в Народния съд в Пекин, след като изчислил, че  създателите на „Аватар, начело с Камерън,

2010-04-28 09:28:57
„Аватар” краден от китайски автор
Китайският  писател-фантаст, Чжоу Шаумоу, заведе дело за плагиатство срещу сценариста на „Аватар”, Джеймс Камерън. Шаумоу подал иск в Народния съд в Пекин, след като изчислил, че  създателите на „Аватар, начело с Камерън, са заимствали 80% от издадената през 1997 година негова книга „Легенда за синята врана”. Според китайския писател, съвпадения имало както в описанието на мястото на действието, така и в персонажите. Компенсацията, за която претендира Шаумоу, е в размер на 147 милиона долара. Според адвокат Лю Янюй, двете произведения трябва да се анализират по – обстойно, за да се открият приликите и разликите между тях. Чак след това може да се стигне до окончателно решение.

Това не е първият път, в Който Джеймс Камерън е обвиняван в плагиатство. Малко след излизането на „Аватар” по кината в такова го обвини и Борис Стругацки. Известният руски писател-фантаст заяви, че сюжетът на филма е заимстван от цикъла романи на братя Стругацки „Мир Полудня”. Стругацк обаче, се отказал да съди Камерън, тъй кат според него това „би било губене на време”. Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия