Интересно американско изследване - кое е поколението Y

Младежите, родени в края на 80-те години са  наречени  поколението Y, поколение, което смята, че има право на всичко, то иска всичко и  то веднага. Тези хора смятат, че им се полага  работа с голяма заплата, висок стандарт

2010-04-26 10:50:48
Интересно американско изследване - кое е поколението Y
Младежите, родени в края на 80-те години са  наречени  поколението Y, поколение, което смята, че има право на всичко, то иска всичко и  то веднага.

Тези хора смятат, че им се полага  работа с голяма заплата, висок стандарт и много свободно време, без да полагат кой знае колко големи усилия.

В изследване, публикувано от "Джърнъл ъв мениджмънт", са взети предвид желанията на три поколения и при сравнение  на трудовата им  етика  са установени огромни различия.

Така нареченото поколение Y - това са хората израснали с интернет и високите технологии. Тези хора ценят свободното време много повече от по-възрастното поколение, гледат работата им да не е много напрегната, а също така да е и с по-голяма отпуска. 
Изследването показва, че тези хора са по-малко склонни да работят извънредно, възприемат работата си само като средство за изкарване на прехрана и за покриване на сметките, работата не заема централно място в живота им, но това не им пречи да държат изключително много  на заплатата и статута си. Това поколение иска да запази здравословен баланс между работата и личния живот.

Родените през 70-те години са т. нар. поколение Х. Тяхното  отношение към живота обикновено се описва с много работа и много забавление.
 
Поколението  на 40-те и 50-те години  пък  е било готово да работи много, за да постигне успех. То спокойно може да се опише така: "Живея, за да работя".  

За да се установи какви са нагласите на завършилите средно образование, са изследвани
16 507 американци  от трите поколения. За представителите на поколението Y се забелязва засилено желание за почивка, а желанието да се намери работа, която да носи  удовлетворение е намаляло.

Ръководителката на изследването Джийн Туинджи, преподавател в Университета в Сан Диего смята, че проучването установява, че има нов вид дипломирани "примадони", които очакват, че всичко ще има падне от небето. Те имат самочувствието, че са високо търсени на пазара на труда, но всъщност им липсва реализъм, те са капризни и алчни, смятат, че всичко им се полага. Затова много фирми търсят хора от чужбина с по-добра трудова етика.

Дори се разказва фрапантен случай: новопостъпил служител във фирма бил чут да казва по телефона: "Утре трябва да отида до Лондон, а те дори не ми казаха как да стигна дотам".

Но това все пак е американско изследване. Доста по-различни, като че ли,  са нещата у нас. Сериозните  и образовани млади хора в България  днес работят от най-ранна възраст, стараят се да повишават квалификацията си, работят на повече от едно място, справят се успешно с живота....А вследствие на това американско изследване ни става ясно и защо българите са така високо оценени в чужбина.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия