Напоследък постоянно има състезания,  при които се проверява грамотността на учениците. Резултатите обаче, са все по-трагични. Освен кампанията "Бъди грамотен", 119 СОУ също организира собствен конкурс  озаглавен "Знаете ли български".

В състезанието са участвали 230 ученици от 2-ри до 12-ти клас. То е включвало 20  тестови въпроса, както и текст от няколко изречения с 10 грешки,  които учениците е трябвало да поправят.

Точките, които един ученик е трябвало да събере са  50 - 40 от теста и 10 от  текста.  Максимален брой е събрало само едно дете от 4-ти клас, а другите резултати са били между 28 и 38 точки.

Най-проблемните зони  са пети и шести клас. Фактически, там е насрочено поемането на непосилен обем знания и учениците  не могат да се оправят с това, което им предлагат учебниците.

Децата от четвърти клас срещат трудности в графиката на буквата и в различаването на звук от буква. Докато в шести клас пък учениците не могат да  разделят един текст на абзаци. В по-горните класове се появява неумение да се извлича смисъл от един голям текст, както и  невъзможност  да се резюмира. Тук вина имат както учебниците, така и учебната програма.

След осми клас въобще не се учи граматика,  самите учебници са пълни с грешки. 
Автор: Албена Иванова