Световна звезда на тийн фентъзито в търсене на бг талант

Авторката на „Тръпка” Маги Стийвотър лично ще прочете и ще класира творбите на десетимата финалисти в конкурса за къс разказ „Прелестни създания”   В сезона на таласъми, върколаци и вампири  издателство „Кръг

2010-04-21 13:46:05
Световна  звезда на тийн фентъзито в търсене на бг талант
Авторката на „Тръпка” Маги Стийвотър лично ще прочете и ще класира творбите на десетимата финалисти в конкурса за къс разказ „Прелестни създания”
 
В сезона на таласъми, върколаци и вампири  издателство „Кръгозор” и списание „Тема”, заедно с teenproblem.net решиха да провокират българския тийнейджър. И той да пише. Да твори и да създава светове, населени с „прелестни” създания - митични, популярни или измислени от него самия.

Конкурсът „Прелестни създания” е ориентиран към две възрастови групи: V-VIII клас и IX-XII клас, и цели да предизвика въображението на българския тийнейджър. В 5000 знака всеки участник може да разкаже своята история, населена с митични същества, задължително с персонаж от българските митология и фолклор.

„Използваме световната ърбън фентъзи вълна. Книгите от този жанр са изключително популярни сред тийнейджърите. И целта ни е да заинтригуваме нашите деца да прочетат и да научат повече за българските митове  и фолклор,” обяснява редакторката Поли Мичева, която откри „Тръпка”. „Прелестни създания” е конкурс за разкази, в които държим да влязат и магически същества от българския фолклор. Караконджоли, таласъми, лами и самодиви. И ние сме дали нещо на света, нека не забравяме.”

Журито  на „Прелестни създания” е колоритно. Освен световната звезда на тийнфентъзито Маги Стийвотър в него ще влязат вече станалата любимка на нашите тийнейджъри писателка Юлия Спиридонова-Юлка, журналистката Ирина Вагалинска и известен български етнолог.
 
Самата  суперуспешна авторка на „Тръпка” Маги Стийвотър споделя, че когато е била на 16 години, често са връщали ръкописите й. „Не ми даваха шанс и не разбираха колко много създания, които имам в главата си - напират да видят бял свят”, усмихва се авторката с подписани за над милион долара договори. „Нека не забравяме, че именно българските издатели на „Тръпка” създадоха най-добрата корица за романа ми! Много вероятно е да открия новата звезда на ърбън фентъзито именно сред вашите тийнейджъри. А и българската история, митове и легенди и фолклорна музика силно ме заинтригуваха.”
 
Освен че разказите ще бъдат четени и  обсъждани „на високо ниво”, за най-талантливите тийнейджъри са предвидени и награди:  публикуване в сп. „Тема”, в блога „Прелестни създания” на ИК „Кръгозор” и в сайта на Teenproblem.net. Най-завладяващият и атрактивен разказ във всяка възрастова група ще отведе своя автор (всяка награда е за двама) на пътешествие до Замъка на най-страшния и кървав герой – граф Дракула.

За да стигнат разказите до Маги Стийвотър, добре е първо да бъдат изпратени на konkurs@kragozor.com или по пощата на адрес: 1124 София, ул. „Светослав Тертер” № 2, ап. 4 до ИК „Кръгозор”. Крайната дата е 31 май 2010 г. А спечелилите ще бъдат обявени на специална церемония на 7 юни. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия