Фестивал на Българското образование - този уикенд

Фестивалът  на Българското образование е  наследник на традицията на „Панорама  на столичните училеща”, която се провеждаше през 1990-те години. Първото издание  на Фестивала е през 2006 г, на 5 етаж на НДК, със 120 ин

2010-04-20 13:12:58
Фестивал на Българското образование - този уикенд
Фестивалът  на Българското образование е  наследник на традицията на „Панорама  на столичните училеща”, която се провеждаше през 1990-те години. Първото издание  на Фестивала е през 2006 г, на 5 етаж на НДК, със 120 институции участници и 6 творчески зони. През 2007 г. участниците са 129, през 2008 – над 130. През 2009 г. на Фестивала бяха представени над 150 участници – средни училища, професионални гимназии, частни училища и детски градини, висши училища, колежи, школи по езици и изкуства, спортни клубове, издателства, неправителствени организации и др. Участници и гости в различните прояви бяха около 8000 ученици, педагози, родители, като около 10% от тях бяха пристигнали от различни градове специално за участие в някои от центровете на Фестивала (Козлодуй, Дряново, Казанлък, Благоевград, Стара Загора, Плевен). Творческите зони стават над 20. Фестивалът се отразява от редица печатни и електронни медии, а на неговия сайт (www.edufest.info) се публикува списък на всички участници с препратки към техните сайтове, богат снимков материал от фестивалните събития, мултимедийни презентации.

Фестивалът  на българското образование не е търговско изложение. Той е комплексно събитие - информационно, рекламно, PR, празнично, комуникационно, което се провежда в най-престижния конгресен и изложбен център в България - Националния дворец на културата. Фестивалът на българското образование е място за: публично представяне на образователните институции, демонстрация на техния стил и визия с активното участие на ученици, педагози и родители; пряк контакт с родители и ученици – със съдействието на РИО на МОМН София-град събитието ще бъде обявено за „Информационни дни” за избор на училище; установяване на контакти и партньорства между образователните институции и неправителствени организации, фирми, медии; получаване на информация за актуални схеми за кандидатстване по проекти, за конкурси, инициативи, обучения; изява на педагозите чрез презентации на ръководени от тях творчески формации и екипи, творческо общуване между педагозите на форуми и в неформална обстановка; изява на учениците чрез демонстрации и участие в творческите ателиета и уъркшопове, творческо общуване между учениците от различни училища, организиране на събитие на територията на НДК – спектакъл, демонстрация, среща и т.н.

      За  изминалите 4 години Фестивалът е спомогнал  за създаването на десетки партньорства, много от които са се реализирали  в успешни проекти, дейности, събития. Убедени сме, че и тази година контактите между училища, неправителствени организации, фирми, медии, педагози и ученици, осъществени на Фестивала, ще бъдат от полза за всички участници.

Програмата

Показване на части от паневритмията

22 април, 10:00 ч. - пред централния вход на НДК
Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Паневритмичните упражнения са в хармония с творческия космичен ритъм, който гради и организира цялата природа и затова имат мощно въздействие. Те дават възможност на човека да провежда балансирано земните и небесни енергии и да постига хармония в себе си и с околния свят.

Шествие на училищните знамена

22 април, 10:30 ч.


Тържествено шествие на знаменни групи от училищата  участници във фестивала, оркестри, мажоретни състави, карнавални групи. Започва от музея „Земята и хората”, преминава по „Моста на влюбените” и достига Централния вход на НДК.

Официално откриване на Фестивала на българското образование

22 април, 11:00 часа, НДК – централно фоайе
Тържествена церемония за откриване на Фестивала, с водосвет, приветствени слова от официалните гости и кратка музикална програма. Участват: официални гости, участниците във Фестивала, творчески колективи от училищата-участници и всички желаещи.  Поканени са: Министъра на образованието, младежта и науката; Министъра на културата; Министъра на спорта; членовете на Парламентарната комисия по образованието; кметът на Столична община и др.
 
Хепънинг  за Деня на Земята – 22 април

начало  – 12:00 часа, в околното пространство на НДК

Арт занимания за всички желаещи – изработване на арт инсталации от отпадъчни материали – пластмасови бутилки, кашони, опаковки от хранителни продукти. Арт инструктори ще бъдат дизайнери от ТУ – София, фондация „Арт Еко Свят”, зелени организации.

Състезание по приложно колоездене

22 април, начало - 12:00 часа, в околното пространство на НДК

Състезанието се организира от Столична община като част от проект „Училищни клубове за безопасност на движението” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. В проекта участват училища от район „Младост” – 10 СОУ, 128 СОУ, 81 СОУ, 145 СОУ, 118 СОУ и училища от район „Кремиковци” – 115 ОУ, 116 ОУ, 156 ОУ, 159 ОУ, 162 ОУ, 85 СОУ, 117 СОУ.

Ревю-спектакъл на ученици и студенти – дизайнери и манекени

23 април, 17:00 ч., НДК- зала 9, 5-ти етаж

Традиционен за Фестивала на българското образование формат, в кой то ученици и студенти представят както свои тоалети и колекции, изработени в процеса на професионалното си обучение, така и импровизирани облекла, създадени в Модното студио на Фестивала. Участват: ученици от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза”, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, Нов български университет, Национална художествена академия. Ревюто се заснема от ученически снимачни екипи от Национална гимназия по прецизна техника и оптика „М.В.Ломоносов”, Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация „А.С.Попов” и Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици „Св.Методий”.

ФОРУМИ

Всяка година в рамките  на фестивала се провеждат  няколко дискусионни  форума по проблеми на образованието, темите на които се определят от организационния комитет на фестивала. Участието с изказвания се заявява предварително, а входът е свободен за всички желаещи.

Форум „Европейски профили на училищния директор”

22 април, 13:00 ч., зала 9 – 5-ти етаж

Водещ организатор: Съюз на работодателите в системата на народната просвета

Проблемен кръг: права, задължения и отговорности на директора; заплащането труда  на директора; начин на заемане на длъжността; мандатност; кариерно развитие; защита на директора; квалификация на директорите; място и роля в обществото. Каним за участие всички директори и помощник-директори на училища и детски градини.  Предвижда се участие на представители от Румъния, Полша, Чехия.

Форум „Версия Учител+” , или защо младите хора да изберат учителската професия?

22 април, 16:00 ч., зала 9 – 5-ти етаж

Водещ организатор: сдружение "Професионален  форум за образованието"

Проблемен кръг: престиж и социален статус на професията;  защо младите хора биха/не биха избрали учителската професия?; перспективи на учителската професия – «свободен учител», специалист от реалния живот; нови педагогически роли – тютор, коуч и т.н. Каним за участие студенти от педагогически специалности, учители, директори, университетски преподаватели, представители на синдикатите и всички желаещи. Входът е свободен. 
 
Национална среща на училищните медии

23 април, 9:30 ч., зала 9 – 5-ти етаж

Водещ организатор: сдружение "Професионален  форум за образованието"

Съмишленици: училищните медии  на 7 СОУ, 138 СОУ, 2 АЕГ

Проблемен кръг: Модели на училищни медии; училищните медии – учебни или реални?; училищните медии като инструмент за обратна връзка с учениците и т.н. Участници: педагози и ученици, които поддържат училищни вестници, радиостанции, телевизии, интернет сайтове. Поканени са представители на над 50 училищни медии от София и цялата страна.

Семинар «Европейски пари за енергийната ефективност  на училището и  детската градина»

Водещ организатор: Национално сдружение за малък  и среден бизнес

Специален гост ще бъде доцент Георги Лозанов!

23 април, 10:00 ч., зала 4

Семинарът е посветен на възможностите за кандидатстване и реализиране на проекти за енергийна ефективност на сградите на училища и детски градини по оперативна програма «Регионално развитие», които са актуални в момента. Полезен е за представители на училища, детски градини, общини, неправителствени организации.

Презентация на представително социологическо изследване «Читателски  практики в България днес»

23 април, 12:00 ч., зала 4

Изследването  е проведено от «Алфа Рисърч»  и ще бъде представено в Дена на четенето и авторското право 23 април от доц.Александъър Кьосев, ръководител на катедра История и теория на културата във Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Презентацията е открита за всички, които се интересуват от проблемите на четенето.

Форум на Столична община по проект „Училищни клубове за безопасност на движението” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

23 април, 13:00 ч, зала 9

На форума ще бъдат презентирани извършените дейности по проекта в различните училища, ще се дискутират мерки за превантивно обучение на децата и младежите в областта на безопасността на движението. Форумът е открит за всички желаещи.

Кръгла маса за детския и младежки туризъм

23 април, 13:00 ч, зала 4

Водещ организатор: ВМТ "Орбита" и Националната Асоциация за детски и младежки туризъм

Продължение на Кръглата маса, проведена на туристическа борса „Ваканция 2010”. Тематичен кръг: форми, бази, нормативна уредба, реалности в детския и младежкия туризъм в България; работата за ученици в сферата на туризма. Каним за участие: представители на туристически агенции, хотелиери, ученици и педагози от професионални гимназии по туризъм, родители, както и всички, които се интересуват от проблемите.

Форум за здравословното хранене и здравословния начин на живот

23 април, 15:30 ч, зала 4

На форума ще бъдат представени различни програми и добри практики за промотиране на здравословното хранене и здравословния начин на живот пред учениците и младите хора, реализирани от държавни институции, училища и детски градини, неправителствени организации. 

Кръгла маса "Сценичните изкуства в българското училище"

24 април, 10:00 ч., зала 4

Водещ организатор: сдружение "Професионален  форум за образованието"

Съмишленици: студентски съвет  на НАТФИЗ

Форумът ще започне с театрална миниатюра  в изпълнение на театрално студио при 7 СОУ. На форума ще се презентират добри практики и ще се дискутират проблеми: театърът в училище - за всички или за избрани? Ходят ли учениците на театър? Училищните театрални студия. Драматизацията в урока. Куклите в училище. Форум театърът (социалният театър) в училище. Каним за участие педагози и ученици, които се занимават с театър, актьори, режисьори, театрални педагози, родители, както и всички, които се интересуват от проблемите. Кауза на форума: театралната зала е нужна във всяко училище, както физкултурният салон!

Кръгла маса за благотворителността и доброволчеството в българските средни и висши училища

24 април, 13:00 ч., зала 4

Водещ организатор: сдружение "Професионален  форум за образованието"

Съмишленици: Англо-Американско  училище, Ученическо благотворително дружество на НГДЕК

Кръгла  маса за доброволци, които в почивния си ден мислят за благотворителността J Проблемен кръг: нагласите към благотворителността и доброволчеството в българското общество и сред младите хора; модели и възможности за благотворителна и доброволческа дейност в България и др.  Каним за участие педагози, ученици, студенти, родители, представители на НПО и държавни институции, които се интересуват от проблема. Входът е свободен. Участието си вече потвърдиха Софийска духовна семинария, Фондация „Лале”, сдружение „Подай ръка”, народно читалище „Бъдеще сега” и още над 10 неправителствени организации. На форума ще се презентират също така 3-то и 4-то помощни училища, както и 99-то болнично училище от гр.София. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия