Днес да си спомним за Христо Проданов

20 април 1984 година -  един човек завинаги записва името си в историята на България. Той става първият българин изкачил най-високия връх, осемхилядника мечта за всеки един алпинист -   Еверест. Това е Христо Проданов. Христо

2010-04-20 10:50:36
Днес да си спомним за Христо Проданов



20 април 1984 година -  един човек завинаги записва името си в историята на България. Той става първият българин изкачил най-високия връх, осемхилядника мечта за всеки един алпинист -   Еверест. Това е Христо Проданов.


Христо Проданов е роден  на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Още от малък обича планината и разбира се любимка му е Стара планина. Само на 14 годишна възраст заедно с братовчед си Захари, Христо предприема един много продължителен преход - от хижа "Васил Левски" през връх Ботев, хижа "Тъжа", хижа "Мазалат", хижа "Узана", Шипченския проход до хижа "Бузлуджа", откъдето слизат до село, днес  град,   Шипка. До родния си град се връщат пеша през село Шейново и Калофер. Оттогава Христо е запленен от връх Ботев. За него няма по-високо и по-красиво място.


Решаваща за връзката му с алпинизма се оказва 1958 година. Тогава по улиците на Карлово, Христо и братовчед му Захари, виждат двама странници с големи обувки, раници и въжета. Любопитството на двете деца е огромно и те ги проследяват чак до хижа "Балкански рози". Така разбират за алпинизма и алпинистите – хора, качващи най-високите върхове, въпреки трудностите, въпреки липсата на пътеки. Това е повратен момент за Христо.Тези двама странници запалват искрата у него. Той започва да разпитва,да чете, да се интересува от алпинизъм. За тази страст разбират и учителите му в Механотехникума. Скоро там е създадена алпийска група. Скалите на водопада Сучурума и другите в местността около Карлово стават място за изява на смелост и подранило мъжество. Заедно с групата, Христо започва да обикаля планините на България и да развива своя талант и страст.


През 1962г. Христо започва да покорява света, границите на България просто се оказват тесни. Той посещава Румъния и Югославия. След като вече е натрупал малко повече опит и увереност, изминал е всички 300 маршрута в Бългрия , Христо започва да търси новото, различното, непознатото и вълнуващото. Започва да създава нови маршрути и пътеки, по-трудни, но и по-красиви. 


Христо Проданов завършва Висшия Химико-Технологически институт в София.   Осъществил е многобройни изкачвания в планините в България, в Алпите, в Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.


Таланта на Христо Проданов обаче не остава незабелязан. През 1976 г.  той заедно с партньора си  Трифон Джамбазов успяват да покорят Матерхорн,  след като седем дни стоят в прегръдката на силна буря и ураганният вятър.


Христо искрено желае да изкачва първенците, да участва в големите български експедиции. Някой „разбирач” обаче решава, че въпреки отличните качества на Христо като катерач, той не  понася височината. И до днес остава загадка кой, кога и защо разпространява тези безсмислици, които не позволяват на Христо да вземе участие в експедиции до пик Ленин, днес  Кауфман (7134м) и пик Комунизъм ,днес Гармо, (7495 м).


Проданов  е първият българин ,  стъпил на осемхилядника Лхотце  през 1981 г. , първият българин изкачил връх Еверест  през 1984 г.  и загинал при спускането от върха на 22 април. Той е тринадесетият човек в света, успял да достигне до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон , наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.



 През 1984 г. се провежда национална експедиция до Еверест /8848 м/. Христо Проданов е утвърден за зам. ръководител на експедицията, по техническите въпроси. На 20 април, 1984 г. в 18 ч. 15 минути Христо Проданов се изкачва на връх Еверест – сам и без кислороден апарат, по Западния гребен, по “Жестокия път”. На върха остава 33 минути. Оставя камерата си на върха (впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май). Слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не го е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо Проданов да бивакува на открито, на височина около 8 700 метра. В “Зоната на смъртта”, без кислород, е на 20 април, 21 април. И до последния си дъх на 22 април 1984 г.  Първият български алпинист, изкачил се на Еверест – сам и без кислород, остава завинаги на тази височина. Христо Проданов е 155-ия алпинист изкачил се на Еверест. По едни от неговите последни думи, предадени по радиостанцията , се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула,  на около 8700 метра надморска височина. На 8 май върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков, които слизат по Класическия маршрут по непалските склонове и правят пълен траверс на масива. След словенците и българите, никой алпинист не е минал по Западния гребен.


 Еверест или Джомолунгма /„Богинята майка на света“/ за  Проданов  е не просто цел, а изпитание. Той е не само първия българин погледнал света от най-високата му точка, но и този, който избра най-трудния начин да постигне това. Без кислород , по един от най-жестоките маршрути, Христо успява да изживее своята мечта.


И така... годината е 1984-та. Един осемхилядник, дванадесет седемхилядника, изкачвания на четири от петте най-големи стени в Алпите, траверс на Шхелда и Кръста на Ушба. Това е равносметката, това е свидетелството за способностите на този голям човек, това показва кой е най-достоен. От 30 април 1981 г. до 20 април 1984 г. Христо не се разделя с голямата си мечта да стъпи на най-високия връх на планетата Еверест. С нея заспива и се събужда. С нея крачи по снежните и ледени върхове на Памир, Кавказ, Алпите, Рила, Пирин и Стара планина.


 20 април 1984 година - паметна дата за България, за българския алпинизъм и за Христо Проданов. Той не само, че пръв сред българите изкачва Еверест, но го прави по най-трудния маршрут и без кислород. Шерпът му се казва Чховант Ринджи. Той е единственият, който приема предизвикателството за безкислородно изкачване На 8400-8500м. шерпът се отказа и Христо взема трудното решение да продължи сам.



В 18.10 ч.  местно време, от 8848 м.,  най-високата точка на планетата бе чута за първи път българска реч.  Въпреки, че не слезе от своя връх, Христо Проданов  остава в историята и сърцата на всички българи. 26 години след неговата смърт, той все още е пример за подражание сред алпинистите, той е най-големият, той е най-смелият. Този човек доказа, че мечтите трябва да се следват. Той знаеше цената на своята и въпреки всичко предпочете да я заплати. Не се отказа и стана легенда. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия