Ако искате да карате стаж, който да вдигне рейтинга ви  пред бъдещия ви шеф, както и да ви научи на нещо полезно, един от вариантите е да се пробвате като стажант в чужбина. Там ще станете свидетел на чужда култура и начин на мислене, а и сигурно е, че няма да бъдете използвани като разносвачи на кафе, както често се случва.

Международна организация, освен традиционни платени практики, набира  и доброволци, които да карат социални стажове в по-слабо развити страни.

На подобни мисии студентите прекарват от месец и половина до три,  като се грижат за деца или изнасят лекции за проблемите на СПИН. Често те работят към неправителствените организации, които  изпълняват различни проекти в социалната област или екологията.
За тази работа младежите не получават пари, но им е осигурена храна и жилище по време на мисията.  У нас вече има доста  кандидати за подобни мисии.

В момента има подобен стаж в Украйна за студенти по социални науки. Те ще се занимават с деца на летни лагери, като ще им правят презентации или ще организират дискусии. Целта е децата да се обучат в толерантност, затова участниците в подобни дискусии трябва да направят представяне на страната си, с обичаите, храната, музиката.

Стажът трае шест седмици, а на стажантите ще се наложи да организират и психотренинги, както и да  насърчат децата за професионалното им ориентиране.
Автор: Албена Иванова