Светът и нанотехнологиите

  Още в средата на 20-т век бащата на водородната бомба Едуард Телер прогнозира, че който пръв овладее нанотехнологията , той ще заеме водещо място в техносферата на следващото столетие. Специалистите са сметнали, че за да бъдат убити вси

2010-04-18 18:33:21
Светът и нанотехнологиите
  Още в средата на 20-т век бащата на водородната бомба Едуард Телер прогнозира, че който пръв овладее нанотехнологията , той ще заеме водещо място в техносферата на следващото столетие.

Специалистите са сметнали, че за да бъдат убити всички хора на Земята ще са достатъчни 50 милиарда нано-комарчета, например. Това са нано-роботи убийци, които  на външен вид наистина приличат на комари, но в действителност   може да са микроскопични устройства с отрова. Като попаднат в тялото на човек, те започват да чакат сигнал по радио или от спътник и когато го получат , отвярат капсулата с отрова.

Пентагонът днес произвежда такива "насекоми", следват Китай, Израел, Южна Корея и Австралия. Учените  заявяват, че по разрушителна мощ нанотехнологичното оръжие многократно превъзхожда ядреното. Подобно ново  оръжие не само няма как  да бъде откривано, но и ще бъде невъзможно да бъде контролирано производството му. 

Евентуалното използване на нанооръжието би означавало само едно: пълно изтребление на населението на враждебната страна. Новите устройства ще могат механично да разрушават в тялото на жертвата отделни клетки на жизненоважни органи, а смъртта  ще изглежда естествена - от пристъп на астма до спиране на сърцето, например.

Някога  известният фантаст Станислав Лем  описва в своя роман "Непобедимият", страшно оръжие, което се състои от микрoскопични частици. И едва сега, чрез разработването на нанотехнологиите, предсказанията на фантаста стават реалност.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия