Изведнъж  установявате, че имате съперница. Отначало ситуацията се подценява, но мъжът е завладян от нея. А името й е "работа".
 
По принцип желанието на  мъжа е да осигури семейството, но проблемите започват, когато на него започва да му става все едно какви пари изкарва и как ги харчи.
Работохоликът е отличава от нормално работещия човек по това, че при него отсъстват цели и той проявява  равнодушие към резултатите от работата си. За него е по-важен самият работен процес.  Всички - семейство, близки и приятели - са само досаден шум  около него.

Според специалистите,  зад работохолизма, както и в  повечето зависимости, се крият проблемите и комплексите. Причина, например, може да бъде  раждането на дете или
издигането на неговата половинка  в професията. 

Мъжете по принцип се  стремят към признание, а ако не го получат вкъщи, те го търсят в службата. Не при любовницата! Психолозите твърдят, че в много случаи именно жената провокира работохолизма на мъжа.

Някои жени  са склонни да се утешават с мисълта :"По-добре работохолик, отколкото алкохолик" и тогава двойката може да доживее до старини заедно. Но в този случай жените ще са принудени да изживеят живота си в самота. Психиатрите са на мнение, че работохолизмът, както и другите неврози, трябва да се лекува. Проблемът е как да
убедим мъжа да отиде на лекар.  Единственият начин  е да се поговори спокойно с него и да бъде убеден, че ако продължава да се преуморява, или ще се разболее, или ще загуби работата си. Последното  ще свърши работа, защото това е най-големият му кошмар.

Има обаче и хитреци, които съвсем съзнателно слагат маската на работохолика, като по този начин прикриват мързела, непрофесионализма си и неумението си
да разпределят точно работата си. А когато не постигат финансови резултати, за това са виновни "враговете" им.

И така, ако искате да запазите връзката, необходимо е отново да си върнете интереса един към друг. 
Автор: Албена Иванова