Изригването на вулкана в Исландия забавя глобалното затопляне?

Изригването на вулкана в Исландия, което от два дни насам е парализирало летищата в почти цяла Европа, включително и в България, може да забави глобалното затопляне с до няколко години – това заяви ръководителят на програмата по климатични и

2010-04-16 17:57:00
Изригването на вулкана в Исландия забавя глобалното затопляне?
Изригването на вулкана в Исландия, което от два дни насам е парализирало летищата в почти цяла Европа, включително и в България, може да забави глобалното затопляне с до няколко години – това заяви ръководителят на програмата по климатични изменения на Световния фонд за дивата природа в Русия Алексей Кокорин.

По думите му става ясно, че подобни явления са били наблюдавани и през 1984 и 1991 г. след изригването на големи вулкани.

В резултат на отделянето на серен диоксид, който бързо се превръща в сулфатни аерозоли, се намалява количеството на слънчевата радиация, достигаща до Земята. По този начин се постига ефект на изкуствено понижаване на температурите на планетата за известен период от време.

Все още обаче не е ясно дали изригването преди два дни на вулкана в Исландия е било достатъчно силно, за да повлияе климатичните условия на Земята.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия