"За" и "против" прекалената чистота

  Чистотата  е нещо много хубаво, но, както  и в много други случаи, всяко нещо е добро,когато  е  с мярка.  Животът в прекалено стерилна среда понякога може да е причина за някои заболявания. Последните 5 години

2010-04-14 11:40:52
  Чистотата  е нещо много хубаво, но, както  и в много други случаи, всяко нещо е добро,когато  е  с мярка.  Животът в прекалено стерилна среда понякога може да е причина за някои заболявания.

Последните 5 години световната статистика показва, че случаите на диабет тип I сред децата значително са се увеличили. Специалистите  дълго време се опитват да намерят обяснение за този факт. И достигат до извода, че причина за това е засиленият стремеж на родителите към прекалена чистота.

Учените са направили различни изследвания, които показват, че някои бактерии и вируси, намиращи се във въздуха, дават възможност на тялото да се  закалява. Атакувано от тях, още в детството то изработва антитела, благодарение на които по-нататък се боледува по-малко.

Именно една от тези бактерии предотвратява появата на инсулинозависимия диабет тип I.
Нейното отсъствие във въздуха може да доведе до алергии, астма и други заболявания, свързани с отслабване на имунната система.

Всички тези изводи са потвърдени и от лабораторни опити. Животните, израснали в напълно стерилна среда, страдали от различни заболявания 80 на сто по-често, отколкото отглежданите в нормални природни условия.  
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия