Кой е Ричард Брансън и какво не знаем за него?

Ексцентричният милиардер Ричард Брансън  наскоро направи първото успешно изпитанние на кораба на фирма "Върджин галактик", с който туристи ще летят в Космоса още през 2011 година. Той вече спечели 45 милиона долара от първите 330 не

2010-04-11 15:12:41
Кой е Ричард Брансън и какво не знаем за него?
Ексцентричният милиардер Ричард Брансън  наскоро направи първото успешно изпитанние на кораба на фирма "Върджин галактик", с който туристи ще летят в Космоса още през 2011 година. Той вече спечели 45 милиона долара от първите 330 нетърпеливи кандидати за звездни пътешествия.

Но, както  заявява милиардерът, стимулът му не е трупането на пари, а целта да направи света по-добър. За него са важни идеите, които осъществява. Той се забавлява, докато работи, но към това се прибавя много късмет и изключителен нюх.  Милиардерът има няколко  бизнес заповеди, които спазва: Бъди смел, Забавлявай се, Стъпи  здраво, Предизвиквай себе си, Живей за мига, Уважавай, Прави добро, Цени семейството и приятелите.

 
Още 16-годишен Ричард Брансън започва да издава ученическо списание Student. Прословутата му фирма  "Върджин"  пък започва от идеята да предлага редки и изчерпани в търгоската мрежа грамофонни плочи. Младежът не си падал много по ученето и  на 17 години му хрумва идеята за изкупува редки плочи и да ги препродава. Отначало  ги предлага  от багажника на колата си.

През 1970 година бизнесът  се разраства и Брансън  основава звукозаписна компания с поръчки по пощата, а две години по-късно развва  едноименната музикална марка. Музиката обаче не остава единствената  сфера на интересите на ексцентрика. Той прави много инвестиции в различни области като жп транспорт, мобилни телефони, интернет, напитки, хотели и развлечения,  стволови клетки , космиччески пътувяния и много други. Брансън  създава 360 фирми, а ботатството му  се изчислява на 4,4 милиарда британски лири.

Но нищо не е достатъчно за авантюристичния му дух. Именно нестандартното  мислене носи на  Брансън   невероятни успехи в бизнеса. Той обаче не забравя никога едно от правилата си, а именно, да прави добро. Милиардерът инвестира в много благоворителни каузи. Основател е на The Global Elders, организация, която има за цел разрешаване на световни конфликти, бори се срещу  бедността, промяната в климата и  СПИН-а. Брансън е защитник на екологичния начин на живот. Инвестира 3 милиарда долара в борбата с глобалното затопляне, пари осигурени от транспортния и туристически бизнес на британеца.

Идеята на Брансъс е през следващите 10 години да влага  100 процента от доходите от авиокомпаниите, хотелите, влаковете  и лимузините в усилията за откриване на възобновяеми енергийни източници.

През 1999 година Ричард Брансъс получава титлата "сър" от кралицата, за дейността му в полза на обществото. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия