13-годишен ще изкачва Еверест

13-годишният американец Джордан Ромеро има амбицията да се превърне в най-младият човек, изкачвал най-високия връх в света – Еверест. Тийнейджърът вече е в Непал, заедно с баща си и приятелката му, които имат огромен опит в катеренето. С

2010-04-08 21:57:58
13-годишен ще изкачва Еверест
13-годишният американец Джордан Ромеро има амбицията да се превърне в най-младият човек, изкачвал най-високия връх в света – Еверест.

Тийнейджърът вече е в Непал, заедно с баща си и приятелката му, които имат огромен опит в катеренето. Самият Ромеро започва да се занимава с алпинизъм на 10-годишна възраст, като засега е успял да покори и най-високата точка на Африка – връх Ухуру в планинския масив Килиманджаро.

В рискованата експедиция, струваща близо 150 хил. долара, ще вземат участие и трима шерпи (етническа група, населяваща предимно планинските райони на Хималаите в Непал).

Междувременно Китай и Непал най-накрая успяха да постигнат консенсус по дългогодишния си спор, свързан с точната височина на връх Еверест. Двете държави най-накрая приеха доводите на ответната страна и заключиха, че най-високата точка в света се намира на 8848 м. над морското равнище, заради снежната шапка. Скалната височина на върха обаче е 8844 м.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия