В днешно време проблемът с наднорменото тегло е често срещан. Заради неправилното хранене, тъпченето със сладки неща и пълното обездвижване хората станаха с наднормено тегло, от което им е трудно, а на някои невъзможно да се отърват. Някои хора обвиняват за това гените - "Аз съм предразположен към напълняване, няма какво да направя, поне да ям, за да знам защо съм пълен/пълна", но не са съвсем прави - гените са част от проблема, другата част е начинът на живот. Повечето възрастни хора са имали излишни килограми още от детска възраст, гените играят важна роля за килограмите, но не и единствената.

В тази статия ще споменем трите "М фактора", свързани с килограмите ни.

Първият "М фактор" е майката. Тя е тази, която се грижи за прехраната ни и преценява какво да ни дава, докато растем и не можем да избираме сами храната си.

Вторият "М фактор" е мотивацията. Всеки иска да постигне желаното тегло бързо и лесно, ако може това да стане с приема на хапчета ще е най-добре, но не може.  За да се свалят килограми трябва правилно да се храним и да спортуваме. Наднорменото тегло обикновено си има своята предистория - излишните килограми се трупат заради различни фактори - стрес, преумора, депресия и прочие. За да се сдобиете с мечтаното тяло трябва да промените хранителните си навици, да умеете да се храните достатъчно, без да прекалявате и да преяждате.

Третият "М фактор" е метаболизмът. Някои хора са късметлии, защото имат бърз метаболизъм - всичко, което хапнат се усвоява бързо от тялото и не се трупа под формата на мазнини. На други хора обаче метаболизмът им е забавен и са по-предразположени към напълняване. Може да изчислите своето БМИ (базисен метаболитен индекс) по следната формула:

- при застоял начин на живот – БМИ х 1,2
- при слабо активен – БМИ х 1,375
- при средна физическа активност – БМИ х 1,55
- при активност, над средната – БМИ х 1,725
- при занимания с професионален спорт – БМИ х 1,9

Тук може да изчислите своето БМИ - http://www.tialoto.bg/organizer.php?cat=71
Автор: Ралица Солакова