6 години от трагедията край река Лим

На 4 април 2004 година, автобус на фирмата "Пампорово",  в който пътуват ученици от Свищов, катастрофира край река Лим в Черна гора. Загиват 12 деца. Учениците се прибират от екскурзия в Дубровник. При катастрофата автобусът се

2010-04-04 11:51:35
6 години от трагедията край река Лим
На 4 април 2004 година, автобус на фирмата "Пампорово",  в който пътуват ученици от Свищов, катастрофира край река Лим в Черна гора. Загиват 12 деца.

Учениците се прибират от екскурзия в Дубровник. При катастрофата автобусът се спуска около 15 метра по  стръмния бряг и пада в коритото на реката, близо до черногорския град  Биело поле  и сръбския град Приполе. Рейсът потъва за минути в придошлите води на реката.

След падането в реката, автобусът започва бързо да се пълни с вода. Шофьорите избиват люковете и предните прозорци и изваждат голяма част от децата. В спасителните операции
участват полицаи и пожарникари от Приполе и Биело поле, както и местни жители от близкото село Гостун, които помагат със собствени лодки. 

При катастрофата край река Лим загиват Антоана Евтимова /13/, Александра Гергова /17/, Антония Братова /14/, Боряна Петкова /11/, Женя Ангелова /11/, Светослава Пантелеева /12/, Валентин Маринов /14/, Виктор Маринов /14/, Лора Николова /14/, Светослав Колев /15/, Глория Георгиева /11/ и Юлиян Манзаров /19/.

На 9 март 2006 година Окръжният съд  във Велико Търново осъди шофьора на автобуса на 7 години затвор, а през ноември Апелативният съд  в града намали присъдата от 7 на 4 години. 

След трагедията,  Парламентът забрани нощните преходи при  ученическите екскурзии и въведе по-строги  правила за тяхното провеждане.

След трагедията бе създадена "Фондация Ангелите на Лим", в памет на трагично загиналите деца.  Родителите  им  учредяват фондацията, за да се даде живот на загиналите деца и след смъртта им.  Родителите, водени от надеждата, че  животът е по-силен от смъртта, са решени  да спомогнат да се направи всичко  необходимо и възможно,  тази трагедия да не се повтори.  Те смятат, че трябва да се напомня  на обществото и държавата, че спазването на законовите и моралните норми може да спаси човешки живот.  Фондацията е създадена, за да се порицае бездушието и безотговорността към най-голямата ни ценност - живота, както и  за да се помогне на всеки, който загуби детето си. Основна цел на фондацията е да съдейства на обществото и на държавните институции за създаване на условия за безопасно провеждане на мероприятия с участието на деца и учащи.

На 12 април 2010 г. /понеделник/ от 9 ч. при параклис "Св. Дух" /Гробищен парк/
Великотърновският митрополит дядо Григорий ще отслужи панихида в памет на  трагично загиналите  край река Лим деца. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия