Христос воскресе!

Великден е денят, в който християните по цял свят празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос. Възкресение Христово – един от най-светлите християнски празници, се чества три дни от първата неделя след Цветница. Подготовката з

2010-04-04 10:48:35
Христос воскресе!
Великден е денят, в който християните по цял свят празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос.

Възкресение Христово – един от най-светлите християнски празници, се чества три дни от първата неделя след Цветница.

Подготовката за честването на големия празник започва седмица преди това, наречена „Страстната седмица” – това са и последните дни от земния живот на Иисус Христос.

По традиция в България в нощта на събота срещу неделя се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си.

Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън.

В празничните дни по традиция се събират целите семейства. На трапезата задължително присъстват боядисани яйца и великденски козунаци. Червените яйца символизират Христовата мъченическа кръв, а козунакът - агнеца Божий. След дългия пост на празничната трапеза задължително присъства и агне.

Характерно за Великден е и чукането с яйца, като този, чието яйце остане здраво, ще бъде и най-здрав през годината.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия