Айфеловата кула - символът на Париж, е открита на 31 март 1889 година

  Айфеловата кула е  символът на Париж. Тя представлява решетъчна кула, която е разположена на Марсово поле в Париж и е една от най-известните конструкции в цял свят. Кулата е наречена на  своя създател Гюстав Ефе

2010-03-30 23:59:39
 Айфеловата кула - символът на Париж,  е открита на 31 март 1889 година
  Айфеловата кула е  символът на Париж. Тя представлява решетъчна кула, която е разположена на Марсово поле в Париж и е една от най-известните конструкции в цял свят.

Кулата е наречена на  своя създател Гюстав Ефел.  Построена е като входна арка за Световното изложение през 1889 година,  официално   осветена на 31 март същата година, а отворена на 6 май.  

Айфеловата кула е  висока 317 метра, изградена е от желязо, тежи 10 000 тона  и се състои от 18 000 метални части и 2 500 000 нита.  До върха й се стига по 1792 стъпала, това е цифрата на годината на  обявяването на Първата френска република. 

В постояването на кулата, което става само за две години,  участват 50 инженери и 132 работници.  След серия  от изчисления инженерите извиват подпорите, така че кулата да устоява на ветровете.  Четиридесет години Айфеловата кула  е  най-високата  сграда в света.

От създаването й тя е била пребоядисвана 17 пъти, защото, според нейния създател , боядисването е гаранция за съхранението на металните конструкции.

В началото  са смятали кулата да се извисява 20 години, след което да бъде разрушена,  но това не става. В момента тя е собственост на кметството на Париж,  подсилвана е  на най-наложителните места, а изискванията за сигурност са доуточнени  и осъвременени. 

Айфеловата кула е една от най-посещаваните  забележителности  в света -  от  5,5 милиона туристи всяка година.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия