Историята на Кока-Кола

През 19-ти век американецът Джон Пембъртън изобретява популярната газирана безалкохолна напитка Кока-Кола. Отначало напитката е изамислена като лекарство  без рецепта  и е пусната за първи път на 29 март 1886 година  в Атланта, щата

2010-03-29 15:29:25
Историята на Кока-Кола
През 19-ти век американецът Джон Пембъртън изобретява популярната газирана безалкохолна напитка Кока-Кола. Отначало напитката е изамислена като лекарство  без рецепта  и е пусната за първи път на 29 март 1886 година  в Атланта, щата Джорджия. . 

В наши дни Кока-Кола се произввежда като концентриран сироп, който се доставя на множество фирми, които го бутилират, разпространяват и продават.

Компанията произвежда и няколко напитки, които носят същото име, но са различни по състав и вкус -  на ванилия, череша, лимон, без кофеин, с екстракт от кафе и др.

По настояване на потребители, които водят здравословен начин на живот, в момента компанията е в процес на постепенно извеждане от употреба на  хранителната добавка Е211 /натриев бензоат/.

Джон Пембъртън първоначално  изобретява напитка, която е комбинация от вино и кокаин. В началото е продавана като средство против главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки.  По време на Сухия режим виното е заменено с безалкохолен сироп. Напитката става популярна, защото по това време в САЩ се смята, че газираните напитки са много полезни за здравето.

Франк Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембъртън предлага името Кока-Кола, както и характерния за марката шрифт. Постепенно по витрините на магазините се появяват  рекламини плакати.

Д-р Пемнбъртън обаче не осъзнава потенциала на напитката и започва да продава части от компанията си на други съдружници, а малко преди смъртта си  през 1888 година, продава  цялата останала част  на Ейза Григс Кандлер от Атланта - човек с голям търговски нюх. Той продължава да изкупува останалите дялове, докато придобива 100 процента от компанията.

Заедно със своя брат Джон, счетоводителя Робинс и още двама  нови съдружници, Кандлер основава в щата Джорджия "Кока-Кола Къмпани", с първоначален капитал от 100 000 долара , а патентът е получен на 31 януари 1893 година.

Компанията се разраства, открити  са заводи в Далас, Чикаго, Илинойс и Лос Анджелис. Напитката започва да се продава в бутилки на 12 март 1894 година, а първите кутии се появяват през 1955.  

През 1919 година Кандлер продава компанията на банкера от Атланта Ърнест Удръф за сумата от 25 милиона долара. Така се създава компанията "Делауер".

Новият президент на компанията Робърт Удръф, син на Ърнест,  обръща голямо внимание на качеството на продукта. Под негово ръководство се налагат строги стандарти в качеството. А към 1928 година продажбите на бутилирана Кока-Кола за първи път надвишават продажбите от наливната.

За първи път газираната напитка напуска пределите на САЩ през 1900 година, когато синът на Кандлър - Чарлс взима със себе си шише сироп, когато заминава за Англия. А след няколко години са построени и първите заводи  зад граница  - в Куба, Панама, Филипините, Пуерто Рико и др. А през 1920 година във Франция започва да работи първата в Европа бутилираща компания.

Когато САЩ влизат във Втората световна война, Робърт Удръф издава заповед всеки военен да получи бутилка Кока-Кола за 5 цента, където и да се намира и каквото и да струва това на компанията.

През 1985 година Кока-Кола прави опит да промени рецептата на напитката. Търговският провал на New Coke е тежък удар за компанията. Новата формула предизвиква бурна негативна обществена реакция.  Това принуждава компанията на 10 юли 1985 година да върне старата рецепта под името Coca-Cola Classic.

В средата на 60-те години на 20-ти век в Източна Европа напитката е обвита в тайнственост и митове. Смята се, че ттова е алкохолна напитка.

Но през  1995 година  нас  започва строителството на модерен завод за производство на безалкохолни напитки. Инвестицията е на стоност повече от 20 милиона долара, а заводът е най-модерният в страната и само след няколко години се превръща в основен производител на безалкохолни напитки, произведени  с търговската марка Кока-Кола в България.

Точната рецепта на напитката е легендарна търговска тайна.  Оригиналното копие на рецептата се пази в главния трезор на Сън Тръст Банк в Атланта.  Съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Истината е, че макар Кока-Кола да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях).


Името на Кока-Кола идва от листата от кока и плодовете от кола, използвани като ароматизатор. Основните съставки са вода и захар. Други предполагаеми компоненти са карамелът, кофеинът, фосфорната киселина, сок или масло от зелен лимон и ванилия.   В наши дни обаче, в САЩ Кока-Кола е подслаждана с царевичен сироп, който е изключително вреден.  Кока-Кола със захар все още се продава в Европа.


В оригиналната рецепта стимулиращият ефект на напитката се предизвиква от естественото съдържание на кокаин  в листата от кока и на кофеин  в ядките от кола. От 1929  кокаинът се извлича от листата чрез обработка, оставяща физиологически незначителни следи, а количеството на кофеина е намалено, но не напълно.


Освен кокаина, друга противоречива съставка на Кока-Кола е кофеинът . Съдържанието на кофеин в Кока-Кола е предмет на съдебни спорове от 1920 г.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия