Изобретателят на гилотината е лекар

Една шега гласи, че най-доброто средство срещу главоболието е ... гилотината. Тя е изобретена от френския лекар Жозеф Гийотен. Изобретение, което е имало много противници някога, както и сега. Есперти твърдят, че отсичането на

2010-03-27 19:54:06
Изобретателят на гилотината е лекар

Една шега гласи, че най-доброто средство срещу главоболието е ... гилотината. Тя е изобретена от френския лекар Жозеф Гийотен. Изобретение, което е имало много противници някога, както и сега.


Есперти твърдят, че отсичането на главата води до бърза смърт. Има доказателства обаче, че жертвата живее, мисли и страда и след това. Когато Гийотен изобретил гилотината, намеренията му били да облекчи жертвата в смъртта. Професорът хуманно се надявал, че гилотината ще улесни преминаването в отвъдния свят дори на най-закоравелите престъпници. Спред него, те щели само да усетят "леко подухване във врата".


Това било обаче опровергано. По време на Великата френска революция и терорът, който настъпва след нея, са били отсечени главите на стотици благородници. Тогава един от палачите признал пред някакъв репортер, че е виждал отсечени глави, които "живеят" около половин час след гилотинирането. Като доказателство, той посочил, кутиите, в които слагали главите - те били често сменяни, защото стените им били буквално изгризани от вътрешната страна.


Смята се, че наистина животът продължава, макар и за кратко и то не само в отсечената глава, но и в тялото. Зяпачите около ешафота често виждали как тялото на гилотинирания прави такива движения, на каквито е способно само след контрол от мозъка.


Говори се за осъден, участник във въстание срещу краля на Германия, чието последно желание било доста странно. Той помолил да бъде отменено гилотинирането за онези от другите осъдени, покрай които успее да изтича без глава. Това смутило всички, но последното желание на осъдения се изпълнява винаги. Въстаниците били наредени в редица, като между тях имало по осем крачки разстоение. Водачът на въстанието бил гилотиниран, след което тялото му се изправило на крака и тръгнало на бърз ход. То успяло да направи четирийсет стъпки, след което рухнало. Осъдените, край които минало били освободени.


През 16-ти век цар Иван Грозни се разгневил на игумена Корнилий и заповядал да отсекат главата му. След обезглавяването, старецът бавно се навел, взел главата си в ръце и тръгнал към храма. По-късно Корнилий бил канонизиран , а пътят по който минал без глава бил обявен за свещен.


На тези разкази не е задължително да се вярва, защото са прекалено далеч от нашето време, а и не са документирани по никакъв начин. Но има нещо, което се е случило с известния френски химик Антоан Лавоазие и разказано от него съвсем точно. Един от учениците му бил осъден на гилотиниране. Веднага след изпълнението на присъдата, Лавоазие взел в ръце главата му и като се обърнал към нея, помолил на глас да мигне с очи няколко пъти. Всички, които били наоколо видели, че ученикът

изпълнил молбата на учителя си. Много по-късно самият Лавоазие станал жертва на гилотината. И, както обещал на един от учениците си приживе, той също мигнал няколко пъти - двайсет секунди след обезглавяването. ..

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия