Цветовете определят успеха и настроението

Една от  първите в света, която влага в своите облекла принципите на фъншуи е американската дизайнерка  Джулия  Джерад. Според нея кройката, цветът и тъканта на тоалета са от основно значение за нашите успехи и провали. Сред кли

2010-03-26 13:19:38
Цветовете определят успеха и настроението


Една от  първите в света, която влага в своите облекла принципите на фъншуи е американската дизайнерка  Джулия  Джерад. Според нея кройката, цветът и тъканта на тоалета са от основно значение за нашите успехи и провали. Сред клиентките на дизайнерката са много именити личности. Тя обяснява кои багри са най-подходящи за постигането на целите ни.

Според дизайнерката черното създава усещане за загадъчност, но едновременно с това показва неувереност. Затова не трябва да се обличаме  изцяло в черно.

Червеното привлича внимание и възбужда сетивата. Подходящо е за любовни срещи, но не и за бизнес преговори.

Зеленото е цветът на растежа, така че ще  донесе успехи, както в любовта, така и в работата.

Розовото разпръсква агресията, то успокоява и самите нас, и околните.

Пурпурното създава усещане за сила и власт, затова е любимо на коронованите особи.

Бялото се свързва в чистотата. Ако се облечете  в бяло, със сигурност ще вдъхвате доверие на околните.

Оранжевото създава баланс между тялото и душата. Ето защо то е любим цвят на тибетските монаси.

90 процента от мъжете харесват синия цвят. Затова, ако се заложи на някой от нюансите на синьото, със сигурност ще станете привлекателни в очите на представителите на силния пол.

Дизайнерката съветва,  в случай че на работното ви място се налага определен дрескод, например, да се обличате в черно, може да смените подплатата на дрехата с такава в ярки тонове или  да пришиете цветни кантове от вътрешната страна. Това ще подобри настроението ви и ще ви зареди с положителна енергия.

Швейцарският психолог Макс Люшер пък е установил , че възприятието за цвят е обективно и универсално за всички, но индивидуалните предпочитания към цветовете са субективни. За  да може да измери психическите състояния, той създава цветови тест, известен като Тест на Люшер.

Тестът използва 4 основни и 4 допълнителни цвята. Основните - син, зелен, червен и жълт, символизират главните потребности от удоволствие, привързаност, самоуважение, а също така и от действие, постигане на успех, надежда...Допълнителните цветове пък  - лилав, кафяв, черен и  сив, символизират негативни тенденции, като тревожност, страх, стрес и др.

Ето какви  са значенията на различните цветове:

Основни - син: удовлетвореност, спокойствие, нежност, привързаност; зелен: настойчивост, увереност, самоуважение; червен: активност, воля, агресия, власт, сексуалност; жълт: стремеж към общуване, любознателност, активност, оригиналност.

Допълнителни - лилав: импулсивност, неувереност, противоречия; кафяв: пасивност, неспособност да се получи физическо удоволствие, баналност; черен: неприемане на собствената съдба, скука.

За да напрвите теста, оцветете в осемте цвята 8  картончета. Разбъркайте ги и след това си изберете цвета, който най-много ви харесва и ви  е най-приятно на гледате в момента.  Повтаряйте това, докато картончетата свършат. Много важно е да запомните в каква поредност сте избрали цветовете, тъй като след това трябва да ги подредите по функционални групи.

Във всяка група има по два цвята. Първите два, които сте избрали, показват средствата, които използвате за постигането на целта в момента /първия цвят/ и самата цел /втория цвят/. Например, ако синият е първи, вие се нуждаете от спокойствие, за да постигнете целта си, ако синият е втори, значи се стремите към спокойствие и то е най-важно за вас.

Втората група показва състоянието ви в момента - вашевто собствено мнение за самочувствието ви и за ситуацията, в която сте.

Третата група дава информация кое в живота в не е актуално или не е уместно, но при определени условия може да излезе на преден план.

Групата на най-неприятните ви цветове, четвъртата, показва потиснати мотиви, настроения и потребности, чието удовлетворяване в момента може да доведе до негативни последици. Ако синият е в тази група, значи в момента отричате спокойствието, понеже трябва примерно на учите за изпит, а не да почивате.

При уравновесения и психически здрав човек, който е в съгласие със себе си и със света, 4-те основни цвята заемат някои от първите пет позиции, а допълнителните са разположени накрая.

Показател за психическо благополучие  е последователността червено-жълто-зелено-лилаво-синьо-кафяво-сиво-черно.

Ако зеленото, червеното и жълтото заемат първите три позиции, това означава, че  дейността ви е продуктивна, а работоспособността висока. Ако пък допълнителните цветове излязат напред, това е сигнал, че преживявате сериозен конфликт или ви тревожи физическо неразположение. Сив, черен или кафяв цвят в началото на избора показва негативно отношение към живота. А за неудовлетворени потребности и повишена тревожност говори дори и само един основен цвят да попадне на някое от трите последни места.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия