София ще конкурира Рим и Атина

  Комплекс "Сердика" с откритите там безценни находки, има огромен шанс да мине под егидата на ЮНЕСКО и София да стане културна столица на Европа през следващото десетилетие. За момента се работи усилено и  пред учените са пост

2010-03-23 15:18:43
София ще конкурира  Рим и Атина
  Комплекс "Сердика" с откритите там безценни находки, има огромен шанс да мине под егидата на ЮНЕСКО и София да стане културна столица на Европа през следващото десетилетие. За момента се работи усилено и  пред учените са поставени съкратени срокове, но ще трябват поне още 5-6 месеца за археологически проучвания.

След завършването на комплекса,  София ще се нареди до градове като Рим и Атина. Комплексът ще има две нива - надземно и подземно.  Част от него ще бъде покрита  със стъклен купол, който ще е  в зоната  на ларгото и ще бъде с размери 22 на 65 метра. Куполът ще позволява панорамна гледка над разкритите древни градове под София, а и благодарение на него ще прониква естествена слънчева светлина през деня.

Предвижда се първият етап от комплкеса да бъде завършен до идната есен. За финансирането ще бъдат необходими 20 милиона лева, които ще бъдат осигурени и по програми на ЕС.

Монетите, открити при разкопките на новата метростанция пред ЦУМ ще дадат най-точни сведения за епохата, от която са старините в центъра на столицата. Освен монети са намерени  много накити, съдове, различни сечива и оръжия, изящни стъклени гривни, обеци, колиета и копчета. Монетите обаче са най-много. Повечето от тях са бронзови и от лицевата им страна е изобразен лик на владетел. От обратната пък има различни държавни символи. По османските монети има само символи. Открити  са и  монети от времето на фердинанд.

В подлеза на новата метростанция "Св. Неделя"  ще има специална зона за концерти и изложения. Залата ще е в участъка на ларгото и ще има стълкен купол. Освен сцена за музиканти и актьори, там ще има и художествени галерии,  антиквариати и магазини за сувенири.  Екскурзоводи ще разясняват на гостите историята на древна София. Предвижда се да има  и специални ефекти със светлина и звук, които ще са допълнителна атракция
за очакваните многобройни туристи. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия