На днешния ден е починал Филип Тотю

 Тодор Тодоров Топалов  или както е известен -  Филип Тотю,   е деец на българското национално-освободителното движение. Той е  роден в колиби Гърците, днес част от село Вонеща вода, Великотърновско. Бил е животновъд и

2010-03-23 13:08:58
На днешния ден  е починал Филип Тотю

 Тодор Тодоров Топалов  или както е известен -  Филип Тотю,   е деец на българското национално-освободителното движение. Той е  роден в колиби Гърците, днес част от село Вонеща вода, Великотърновско. Бил е животновъд и търговец на едър рогат добитък. След 1850 г. е хайдутин в четите на Бойчо войвода, П. Чернев, Ст. Люцканов Попов, Жельо войвода; води дружина из Стара планина. Попада в търновския и сливенския затвор откъдето през 1863 г. успява да избяга. Установява се в Румъния първоначално в Зимнич, а по-късно в Александрия. Тогава за кратко  става градинар като приема новото име  Филип Тотю.

Приема четническата тактика, разработена и провеждана от Георги Раковски.През 1867 е определен според Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лето на Раковски за второстепенен войвода. През 1868 участва във втора българска легия,под ръководството на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Установява се в Одеса, където получава пенсия от руското правителство.

През 1875 г. е определен от Българския революционен комитет (БРК) за войвода на чета в Старозагорското въстание (1875), но не успява да се прехвърли в България поради неговото преждевременно избухване и потушаване.Завръща се в Русия и отказва водачеството на четници по време на Априлското въстание (1876). Мястото му заема Христо Ботев. Предвожда доброволческа чета в Сръбско-турската война (1876); участва и в Руско-турската освободителна война.


След Освобождението Филип Тотю  живее в с.Острица, Русенско, а след това в с. Две могили, където се занимава с градинарство. Получава скромна пенсия от българското правителство заради участието си в революционното движение.

Умира в село Две могили, Русенско на 23 март 1907 г.


    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия