Планетата-джудже Плутон

Плутон е втората по големина планета-джудже, Тя  обикаля около нашата звезда за почти 250 години, така че от откриването й досега тя не е изминала дори 1/4 от пътя по орбитата си. Плутон е един замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчева

2010-03-19 00:14:31
Планетата-джудже Плутон

Плутон е втората по големина планета-джудже, Тя  обикаля около нашата звезда за почти 250 години, така че от откриването й досега тя не е изминала дори 1/4 от пътя по орбитата си. Плутон е един замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система.

До 24 август 2006 г.  Плутон се смяташе за деветата планета  от Слънчевата система. Поради малките си размери, наклона на орбитата спрямо слънчевия екватор и ексцентричната си орбита , заради която понякога се намира по-близо до Слънцето от Нептун , се спореше дали Плутон трябва да се разглежда като планета. Промяната на статута му от планета в планета-джудже се дължи на това, че наскоро бяха открити 3 небесни тела, подобни на него, които претендираха да бъдат десета планета и учените решиха, че е по-добре да махнат него, отколкото да добавят други планети.

Небесното тяло носи името на римския бог  на подземното царство Плутон.  В средата на века бе установено, че блясъкът на Плутон се променя с период 6.4 дни. Смяташе се, че това е период на околоосно въртене на планетата. През 1978 г. американският астроном Кристи обърна внимание, че фотографският образ на планетата е удължен и голямата ос на образа се върти със същия период. След време се изясни, че това удължаване на образа се дължи на спътник, разположен много близо до планетата. Спътникът бе наречен Харон (по името на митичния лодкар, превозващ душите на умрелите през реката Стикс в царството на мъртвите). Той се намира на разстояние около 20 000 км от планетата и има размери около 1000 км. Планетата вероятно не е много голяма. Следователно Плутон, последната от планетите на Слънчевата система, може да се смята за двойна планета.

Плутон е открит от астронома Клайд Томбо  в обсерваторията  Ловел в Аризона, САЩ на 18 февруари 1930 година,  когато той сравнява две фотографски плаки  направени на 23 и 29 януари.  Планетата впоследствие е намерена и  на фотографии, най-старите  от които са били заснети на 19 март 1915 година.  Томбо открива Плутон,  докато търси неизвестната планета Х , причиняваща отклонения в орбитата на Нептун. В действителност обаче тези „отклонения“ са били причинени от недостатъчната точност, с която масата на Нептун е била известна тогава.

Макар и формално да носи името на римския бот Плутон,  името на планетата е избрано така, че да съдържа инициалите  на астронома Пърсивал Ловел, който предсказва съществуването на планета  отвъд орбитата на Нептун. Името „Плутон“ е предложено от Венеция Бърни, 11-годишно  момиче от Оксфорд, Англия.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия