Алексей Леонов - първият космонавт излязъл в открития Космос на 18 март 1965 година

Алексей Леонов е съветски космонавт и първият човек , излязъл със скафандър в откритото космическо пространство. Леонов е роден на 30 май 1934 година. Завършва училище през 1953  година. Избран е за член на първия отряд на комонавтите на СССР

2010-03-18 00:20:37
Алексей Леонов - първият космонавт излязъл в открития Космос на 18 март 1965 година

Алексей Леонов е съветски космонавт и първият човек , излязъл със скафандър в откритото космическо пространство.

Леонов е роден на 30 май 1934 година. Завършва училище през 1953  година.

Избран е за член на първия отряд на комонавтите на СССР през 1960 г., а през 1967 година Леонов влиза в групата съветски космонавти, готвещи се за полет към Луната. Награден е със званието "Герой на Съветския съюз" и два пъти с орден "Златна звезда".

От 1974 до 1991 година  Леонов  е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти . Има 4 изобретения и повече от 10 научни труда.

Излиза в пенсия през 1991  година, а сега  живее в Москва.

Алексей Леонов е летял в Космоса като член на екипажа на следните мисии:

Восход 2 -  18-19 март 1965 година, съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба. По време на този полет Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос в продължителност 12 минути и 9 секунди. По време на излизането  космонавтът  проявява изключително мъжество, особено в извънредната ситуация, когато 
надулият се скафандър пречи на безпрепятственото  му завръщане с космическия кораб.  Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването пък отказва автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентира кораба и включва  спирачния двигател. Корабът се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм в тайгата. Две нощи космонавтите преживяват сами в дива гора при много силен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път  спасители  на ски, на които се налага да изсекат площадка в гората за приземяване на вертолет. Продължителността на полета е едно денонощие.

Втората мисия на Леонов е на Союз 19 от 15 до 21 юли 1975 година като коамандир на кораба по програмата "Союз-Аполо". Продължителността на полета е  почти 6  денонощия.

На името на Алексаей Леонов има кръстен кратер на Луната.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия