Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 година в Дъблин.  Баща му, известен лекар не само в Ирландия, но и в цяла Великобритания е човек в изключителна ерудиция, ръкоположен   за рицар  за приноса си в областта на медицината.

Ексцентричността и обаче Оскар наследява от майка си, която е поетеса и пише патриотични  стихове под псевдонима Сперанца. Наред с това, тя владее прекрасно древните езици и затова синът й  е на "ти" с произведенията на Есхил, Софокъл и Еврипид.

Оскар Уайлд следва в "Тринити колидж" в Дъблин, където е един от най-блестящите студенти.  А през 1874 г. става  студент в Оксфорд. След завършването на университета, Оскар  се преселва в Лондон, където е звездата в светските среди.

Младият денди прави революция и в модата, появява се в измислени от самия него тоалети, не се страхува от ярките тонове. Пуска си дълга коса. Запазен негов знак е живото цвете на ревера.

Първият сборник на Оскар Уайлд "Стихотворения" излиза през 1881 г. По-късно той заминава да  чете лекции в Ню Йорк. На въпрос на митничарите дали има нещо за деклариране, Оскар отговаря: "Нищо освен гениалността си". За няколко месеца младият мъж обикаля  из щатите  на Америка и печели много последователи. На един от приятелите си Уайлд пише с иронична нескромност: "Успях да цивилизовам Америка, останаха само небесата".

След САЩ, Оскар отива в Париж, където се запознава с Емил Зола, Виктор Юго, Анатол Франс, Пол Верлен и други. Среща се и с Констанс Лойд, за която се жени, когато е на 29 години. От нея има две момчета.

През 1887 година се появяват един от най-известните  разкази на Оскар Уайлд- "Кентървилският призрак", "Престъпленията на лорд Артър Севил", "Портретът на г-н У.Х." и др.  Уайлд е автор на един единствен роман - "Портретът на Дориан Грей", заради който критиката го обвинява в безнравственост.

През периода 1891-1895 година се проявява драматургичният талант на Оскар Уайлд.
Той пише "Саломе" специално за Сара Бернар, "Ветрилото на лейди Уиндърмиър", "Жена без значение", "Идеалният мъж", "Колко е важно да бъдеш сериозен". В тези пиеси  върховно изражение намират невероятното остроумие на писателя и влечението му към играта на думи.

В личния живот на  ирландеца обаче започва истински кошмар.  Отношенията на Уайлд със 17-години по-младия от него Алфред Дъглас  предизвикват скандал. Двамата не се крият и публично афишират хомосексуалната ви връзка. Бащата на младежа  решава да унищожи Оскар Уайлд.  Маркизът наема детективи, които търсят компромати  срещу писателя из клубове и бордеи на Лондон. След като събира достатъчно доказателства, бащата на Алфред започва процес срещу Уайлд, като го обвинява, че развращава сина му. Тълпи от хора се събират в съдебната зала, за да чуят как  остроумният интелектуалец ще се защитава от обвиненията в перверзия.  Приятелите на Уайлд многократно го молят  да напусне Англия. Той обаче отказва. Така ирландецът е осъден на 2 години затвор  и тежък изправителен труд. Имуществото му е  конфискувано, за да бъдат платени съдебните разноски. Съпругата му бяга в Германия с  децата.

След затвора Оскар Уайлд е толкова смазан емоционално, че след излизането си написва  само едно произведение - "Балада за Редингската тъмница". Преселва се във Франция, където живее под името Себастиан Мелмот. Въпреки подкрепата на приятелите си обаче, Оскар Уайлд не може да се съвземе от  депресията и завършва дните си в самота и мизерия. Умира от менингит  на 30 ноември 1900 година  и е погребан в Баньо, а 9 години след това, останките му са пренесени в Париж в гробището "Пер Лашез".

Оскар Уайд умира точно на предела на вековете -  през 1900 година. На предела протича и целият му живот, защото надали има друг  творец, който да не се  побира  до такава степен в обществената матрица. Всичко у него е провокация - думи, жестове, облекло, афиширането на  сексуалната ориентация, мислите и творбите му.

Анкета на Би Би Си преди 2 години определя Оскар Уайлд за най-остроумния  британец, като го поставя пред Шекспир и Чърчил. Определян е като един от най-блестящите умове в историята на човечеството. 
Автор: Албена Иванова