Древното изкуство на гейшите - нятаимори

Хранене от голото тяло на жена - това е нятаимори. В източния свят  обаче, който е пълен със символика, подобно обяснение би звучало вулгарно. За японците това е древен ритуал, който е превърнат в изкуство и е практикуван от специално обучен

2010-03-08 15:55:25
Древното изкуство на гейшите - нятаимори
Хранене от голото тяло на жена - това е нятаимори. В източния свят  обаче, който е пълен със символика, подобно обяснение би звучало вулгарно.

За японците това е древен ритуал, който е превърнат в изкуство и е практикуван от специално обучени гейши. Това е израз на покорстото и отдадеността на тези компаньонки, които са готови да доставят наслада на клиентите си без сексуален контакт. Основно изискване е момичетата-подноси да бъдат девственици и това се спазва и до ден-днешен в Япония.

В Китай този тип сервиране е забранен, защото се счита, че  унижава женското достойнство. Градът на нятаимори е Токио, но това меню може да се намери и на закътани местенца в Берлин, Ню Йорк, ЛондонПариж и Москва.  Специалитетът е един от най-скъпите в света. В японския вариант, нятаимори се сервира със суши, специалитет приготвян със сурова риба.

У нас също съществува този ритуал, побългарен, разбира се, който предимно е предназначен за резвеселени компании.  Обикновено "Гола плодова салата" се поръчва като кулминация  на празненството, като изненада за  някой рожденик или специален гост. У нас може да се поднесе всичко - мезета, шоколад, торти и сладки, а пък тялото може да бъде не само женско, но и мъжко. Купонджиите понякога връзват ръцете на рожденика и той трябва да  яде само с уста. А когато се стигне до сметаната, която обикновено е напластена по корема и гърдите, става горещо.

В Япония нятаимори практикували млади начинаещи гейши, като преди това преминавали специален дълъг курс на обучение. Японците наричат нятаимори "изкуство на каменните статуи",  защото не е лесно да  лежиш неподвижно няколко часа, без да трепнеш от досега на студените продукти, от погледите и подмятанията и от акта на храненето. Казват, че гейшите постигали това с източно търпение и тренирана неподживнос:  на голите им и обезкосмени тела били поставяни по няколко яйца, които не бивало да паднат в продължение на часове. Междувременно  девойките били обтривани с ледени  кубчета.

Самият ритуал по сервирането бил предшестван от  задължителни хигиенни процедури - къпане с топла вода и сапун без аромат, а на кожата се правел двукратен пилинг с груб плат и гъба. Накрая, за да се затворят порите, тялото на гейшата било заливано със студена вода. Парфюми и дезодоранти не били позволени, за да не повлияе ароматът им на  храната. И понеже храната бил специалният  японски специалитет суши, кожата на момичетата можела да се обтрие единствено с лимон. Според японските правила, с гейшите не се говори, не се докосват телата им, а сушито се боцва само с пръчиците за хранене. Не се правят и никакви неприлични коментари по адрес на момичето...

У нас тази атракция  се радва на любопитство, но цената не е за всеки джоб - тя варираа от 1000 до 1200 лева. Върху стойността на услугата влияние оказват не само продуктите и трудът на готвача,   на тялото и на декоратора, но и на четиримата носачи, които доставят менюто. По принцип услугата е предназначена само за обществени места, не се изпраща в  частни домове, а за респект е придружена и от  бодигард.

Докато у нас  това блюдо набира скорост, в Япония нятаимори  се сервира все по-рядко и на все по-малко места. Причината е икономическата криза, която се отразява на поръчките.  Само най-богатите японци могат да си позволят древната традиция, чиято цена може да достигне  до няколко хиляди долара.         Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия