Започна 14-тото издание на София филм фест

От 5 март започна маратонът на 14-ия "София филм фест" , който ще продължи до 25 март. В първия ден на феста в зала 1 на НДК се състоя единствената прожекция на българската любовна драма "Зад кадър" с Касиел Но

2010-03-07 18:14:49
Започна 14-тото издание на София филм фест

От 5 март започна маратонът на 14-ия "София филм фест" , който ще продължи до 25 март. В първия ден на феста в зала 1 на НДК се състоя единствената прожекция на българската любовна драма "Зад кадър" с Касиел Ноа Ашер и Иван Бърнев в главните роли. Филмът има бюджет 700 000 лева и е базиран върху досието на известния оператор Христо Тотев в Държавна сигурност. Историята на филма разказва за една любов, която бавно се разпада заради личните амбиции и тайните служби.

Тази година по време на феста ще има бум на документални филми. За отбелязване е филмът на Стефан Командарев " Градът на жените баданте", който разказва съдбата на жени от Вършец, които оставят близките си и отиват да се грижат за болни, стари и умиращи хора в Италия, за да издържат семействата си. Филмът е разтърсващ и емоционален разказ за нелеката им съдба.

Лентата на Иглика Трифонова "Роднини" пък разказва историята на българин , който от беден емигрант се превръща в един от най-богатите хора в Америка. Филмът е сниман в родния град на Шевкет Чападжиев - Мадан, както и в Чикаго, където той в момента живее със семейството си.

Документалният филм "Кметът" разказва за живота и делата на инж. Иван Иванов, най-дълго управлявалия кмет на София през 20-ти век. Разказва се и за това, което той е направил за столицата - първият градоустройствен план на София, Рилския водопровод, създаването на "Голяма София"...

Официалната програма на феста приключва на 14 март, но филмите ще могат се гледат до 25-ти. Прожекциите ще бъдат в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", Дома на киното, кино "Одеон", Euro Cinema, Френския и Чешкия културен институт.

Билетите в делничните дни за 17 и 21.30 часа, както и за прожекциите в събота и неделя са по 8 лева, а за студенти, ученици и пенсионери - по 6. За дневните и късните прожекции цените са съответно 6 и 4 лева.


Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия