Асансьор полетя от седмия етаж в Майчин дом

Вчера в 14.50 ч.  претоварен асансьор в столичния Mайчин дом полетя безконтролно  от седмия етаж. Вътре са се намирали 12 души, 9 от които бременни жени. Едната от жените носела близнаци. От седмия етаж асансьорът започнал бавно да пада

2010-03-03 13:20:22
Асансьор полетя от седмия етаж в Майчин дом
Вчера в 14.50 ч.  претоварен асансьор в столичния Mайчин дом полетя безконтролно  от седмия етаж. Вътре са се намирали 12 души, 9 от които бременни жени. Едната от жените носела близнаци.

От седмия етаж асансьорът започнал бавно да пада, а след втория полетял надолу. Хората пишели от ужас.  Асансьорът паднал от 3-4 метра без спирачки, а хората се смачкали от удара. Всички са със счупвания на крайниците.

Линейки са извозили пет от пострадалите в "Пирогов" и още толкова във ВМА. Две от по-леко пострадалите жени са останали за наблюдение в Майчин дом.

Вероятната причина за инцидента е претоварването на асансьора, който е с капацитет  за  6 души и 500 кг , но бил с по-голям размер,  защото в него трябвало да влизат и носилки.
Вероятно това е заблудило пътуващите в него.

От постъпилите в "Пирогов"  снощи и през нощта са оперирани една акушерка и 2 бременни жени. Друга бременна жена и 28-годишен мъж пък ще бъдат подложени на консервативно лечение. Всички пострадали   настанени в "Пирогов" са в добро общо състояние,  без опасност за живота, както и за плода на бременните жени.

Една от пострадалите бременни жени е родила момиченце  със секцио във ВМА снощи. Тя била в осмия месец. Бебето е в добро състояние и тежи 1,800 кг. Поради увита пъпна връв и опасност от задушаване на детето, раждането е било предизвикано изкуствено. Останалите бременни настанени във ВМА, са претърпели хирургични операции на долните крайници и са в Клиниката по реанимация и интензивно лечение за непрекъснато наблюдение.

Главният директор на ГД Инспекция за държавен технически  надзор Юлиян Иванов на опасни съоръжения обясни, че падащият асансьор се е ударил в буфери на дъното на шахтата. Той  е бил претоварен, а всеки подобно съоръжение  трябва да има табелка, върху която да пише колко души максимално могат да се превозват с него. Не е нормално сестри, акушерки и санитарки да не знаят капацитета на лифта. Въжетата,  които придържат асансьора  не са скъсани, но той е стар и не е имал защита срещу претоварване. Когато има защита, врата не може да се затвори и издава звуков сигнал. Асансьорът е минал на технически преглед преди 7-8 месеца.

Представител на фирмите производители и вносители на асансьори посочва, че пропадналият асансьор е монтиран през 1977 година и вече два пъти е изтекъл ресурсът му и техническите възможности. Асансьорът, както и повечето в страната, не отговаря на никакви съвременни условия за безопасност. Подобен лифт,  който е с площ три пъти по голяма капацитета му, трябва да има претоварващо устройство, за да е безопасен.
Но тези устройства не се купуват, тъй като струват 400 лв., въпреки че съществуват откакто е изобретен асансьорът.

 В момента тече следствие.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия