2 март - Роден е Александър Опарин

Александър Опарин  е руски биолог и биохимик.  Член-кореспондент на Руската академия на науките  и основател и директор  на Биохимическия институт РАС.  През 1924 г.  Опарин лансира теория за зараждането на живота на Зем

2010-03-02 11:54:29
2 март -  Роден е Александър Опарин
Александър Опарин  е руски биолог и биохимик.  Член-кореспондент на Руската академия на науките  и основател и директор  на Биохимическия институт РАС.  През 1924 г.  Опарин лансира теория за зараждането на живота на Земята, като според него това е станало чрез постепенна химическа еволюция на въглеродни молекули в един първичен бульон. 

Роден  е в Углич, близо до Москва на 2 март 1894 г.   Опарин завършва Московския университет през 1917 година ,  а от 1927  е професор по биохимия там.

Увлечен от еволюционната теория на Чарлз Дарвин , Опарин се опитва да даде обяснение за произхода на живота посредством химични и физически процеси. Според него животът се заражда случайно, след като прости органични съединения еволюират в самозараждащи се сложни съединения - коацерватна капка. 

Хипотезата му среща сериозна съпротива първоначално, но с течение на времето получава подкрепа и е призната като основателна хипотеза от научната общност.

От 1952 г. Опарин  е чуждестранен член на БАН. 

Умира в Москва през 1980 година.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия