Започва дългоочакваната реформа в родното образование

До дни Министерство на образованието ще даде указания за пренаписване на учебниците за началното образование, както и да бъдат премахнати грешките и безумията от типа на героите Лиска Миска и Кумчо Вълчо с джип. От горния курс  пък ще бъдат прем

2010-03-01 14:33:07
Започва дългоочакваната реформа в родното образование
До дни Министерство на образованието ще даде указания за пренаписване на учебниците за началното образование, както и да бъдат премахнати грешките и безумията от типа на героите Лиска Миска и Кумчо Вълчо с джип. От горния курс  пък ще бъдат премахнати излишни дати и факти.

Целта на новата реформа е да се научат учениците да  мислят повече, а не да наизустяват  материала. Министър  Игнатов има идея да се  огласят най-големите "бисери" от учебниците, като тези, че връх Шипка се намира на върха на планината, или пък, че морето е пълно с готварска сол. В много от случаите не се касае за  типични бисери, ами   за безсмислени неразбираеми фрази, които  направо объркват учениците. Песни за джипки, миски  и кебапчета с автомати, например, онагледяват помагала по пеене, като се твърди че по този начин децата се запознават  с фолклора и понятието ирония. Да не говорим за учебника за 3-ти клас   "Човекът и природата", където се твърди, че растенията се наричат производители, защото сами произвеждат храната си, а животните - потребители, защото ядат готова  храна. 

Най-много подобни безумни текстове се намират в учебниците за началния курс, но вероятно пренаписването ще започне с учебниците за гимназиите. Сигурно  ще има автори, които ще отпаднат или пък ще се изучават с по-малко произведения. В учебниците ще влязат обаче  нови млади автори, които в момента дори не се споменават в  учебния материал.

Идея на експертите е да синхронизират периодите, които се изучават по различни учебни предмети - например, когато по литература се изучават български автори,  часовете по история да не са на тема древна ГърцияАвтор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия