8.8 разлюля Чили. Светът очаква цунами

Земен трус с магнитуд  8,8 по Рихтер разтърси Чили тази сутрин. Епицентърът е бил  на 89 километра северно от град Консепсион в централната част на страната, на дълбочина от 55 километра. Земетресението е регистрирано в 3:34 часа местно

2010-02-27 21:51:43
8.8 разлюля Чили. Светът очаква цунами
Земен трус с магнитуд  8,8 по Рихтер разтърси Чили тази сутрин. Епицентърът е бил  на 89 километра северно от град Консепсион в централната част на страната, на дълбочина от 55 километра. Земетресението е регистрирано в 3:34 часа местно време.

Земният трус е бил усетен в столицата Сантяго, разположена на около 340 километра от епицентъра. По думите на очевидци, техните домове са се тресли в резултат на земния трус, който е продължил между 10 и 30 секунди. В някои райони на чилийската столица е прекъснато електроснабдяването.

Голяма вълна с височина около 2,30 метра се е разбила в чилийския крайбрежен град Талкахуано. Вълната е предизвикана от силното земетресение.  Вълната е ударила града около три часа след силното земетресение. Талкахуано е един от около 11-е чилийски крайбрежни града, които бяха ударени от вълни цунами, съобщиха от центъра.
Беше съобщено, че островът Робинзон Крузо е бил залят от цунами. Към острова са изпратени спасителни кораби. Островът, част от архипелага Хуан Фернандес, се намира на около 700 километра от крайбрежието на Чили.

Междувременно от Националния климатичен център на САЩ съобщиха, че вълни цунами, предизвикани от силното земетресение, се придвижват през целия Тих океан, като достигат Япония с малка височина.

По-рано много страни обявиха опасност от цунами и предприеха превантивни мерки за евакуация на населението от застрашените райони. Властите в Еквадор предприеха евакуация на населението на Галапагоските острови.

Частична евакуация се провежда на Великденския остров с оглед на възможността цунами да залее острова след силното земетресение, съобщи чилийският президент Мишел Бачелет.
Нова Зеландия също обяви тревога за цунами след силното земетресение в Чили.

Много страни обявиха готовност да помогнат за ликвидиране на последствията от земетресението в Чили. Европейският съюз заяви, че е готов да окаже незабавна и координирана помощ на жертвите на силното земетресение в Чили. Това каза българският еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ, и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. По думите на Георгиева, тя незабавно е задействала отдела за наблюдение на кризите към Европейската комисия и е разпоредила на своите експерти по хуманитарната помощ да „ започнат оценка на спешните нужди в случай на необходимост”.
 
Британският премиер Гордън Браун заяви, че Великобритания ще направи всичко, което може, за да помогне на ЧилиАвтор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия