Днес е роден Джордж Харисън

Джордж Харисън е английски китарист, певец и автор на песни, най-известен като водещият китарист на рок  групата Бийтълс.  Често наричан „тихият бийтълс“, Харисън става последовател на индийския мистицизъм , като допринася за не

2010-02-25 07:21:41
Днес е роден Джордж Харисън
Джордж Харисън е английски китарист, певец и автор на песни, най-известен като водещият китарист на рок  групата Бийтълс.  Често наричан „тихият бийтълс“, Харисън става последовател на индийския мистицизъм , като допринася за неговото популяризиране сред другите членове на групата и сред широката западна публика. След разпадането на Бийтълс,  той има успешна кариера, както самостоятелна, така и с групата Травълинг Уилбърис , а също и като филмов и музикален продуцент.

Джордж Харисън е роден на 25 февруари 1943 г.  във Вавертрее, предградие на Ливърпул.

Своите първи музикални стъпки той  предприема на 13-годишна възраст, когато получава и първата си китара. Приятел на баща му му донася учебници за свирене. Както при много младежи през 50-те и той е повлиян от рокендрола . Тогава се поражда и желанието му да стане рок-музикант.
Посещава същото училище  като Джон Ленън, който е три години по-голям. През 1954 Харисън е приет в институт Ливърпул, където учи и Пол Маккартни.  Двамата се запознават в училищния автобус и се сприятеляват. Тогава откриват и общите си интереси към музиката. Харисън става член на основаната от Джон Ленън  и Маккартни група The Quarry Men.

Към средата на 60-те Харисън изучава хиндуизма и допринася за индийските елементи в музиката на групата.

Въпреки че в песните доминират Маккартни и Ленън, някои много успешни песни   са писани от Джордж Харисън.

Джордж Харисън издава през 1968 г. първия си самостоятелен албум - Wonderwall Music. Вторият му албум е озаглавен Electronic Sound. Той е по-авангарден. Тук Харисън експериментира и със синтезатор.

След разпадането на Бийтълс Харисън има най-успешното начало на солова кариера. През 1970 г. издава албума All Things Must Pass. Продуцент е Фил Спектор, който е и отговарен за продукцията на албума на Бийтълс „Let It Be“. All Things Must Pass е и до днес най-успешният албум на „бивш Бийтъл“. През 2001 г. той е преработен и преиздаден от Джордж Харисън.

През 1971 Харисън организира заедно с Рави Шанкар концерт за Бангладеш. Заедно с Джордж Харисън участници са и Ринго Стар, Били Престън, Ерик Клептън и Боб Дилън.

През 1973 Give Me Love, Give Me Peace On Earth става следващият  хит номер 1. Същият албум Living in the Material World достига върховете на класациите в Америка. С по-малко успех излизат албумете Dark Horse (1974) и Extra Texture (1975).

Харисън отказва да работи повече за фирмата  Apple records  и прави своя собствена, наречена Dark Horse. Въпреки че следващият му албум Thirty-Three And A Third получава добри отзиви, доста трудно достига до „топ 20“ в САЩ.

През  1981  заедно се събират  Джордж Харисън, Ринго Стар, Пол Маккартни и жена му - Линда Истман  и създават песента All those years ago , в памет на убития  през 1980 г. Джон Ленън.  Тя достига до 2-ро място в класациите в САЩ и се появява в преиздадения албум Somewhere in England.

От 1988 Джордж Харисън става китарист на групата Traveling Wilburys.

Малко след смъртта на Харисън през януари 2002 г. още веднъж се появява My Sweet Lord като сингъл. Той   достига и първите места в британските класации. Същата година се появява и последният албум на „бийтъла“ Brainwashed. Продуциран е от Джеф Лайн и сина на Харисън — Дани.

На 30 декември 1999 в двореца си в Henley-On-Thames Харисън е взет за заложник и лошо ранен. Намесата на жена му Оливия му спасява живота. Тя надвива нападателя като го удря с абажура си.

През 1997 г. на Джордж Харисън е поставена диагноза рак. Той умира на 58-годишна възраст в къщата на приятеля си Пол Маккартни в Лос Анджелис. Като причина за смъртта е посочен рак на белите дробове.

На 29 ноемви 2002 г. се състои  концерт в памет на Харисън наречен Концерт за Джордж. Заедно със сина му Дани,  участие в проявата взимат Ерик Клептън, Джеф Лайн, Гари Брукър, Джо Браун, Албърт Лий, Том Пети,  Пол Маккартни и Ринго Стар. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия