Днес е роден Стив Джобс - шефът Apple

На 24 февруари 1955 е роден Стив Джобс - главният изпълнителен директор на "Apple". Стив Джобс е роден в Сан Франциско. Бил е сирак, осиновен от Пол и Клара Джобс. Младежът учи с гимназията "Хоумстед"  в Лос Алтос, където

2010-02-24 09:01:46
Днес е роден Стив Джобс - шефът Apple
На 24 февруари 1955 е роден Стив Джобс - главният изпълнителен директор на "Apple".

Стив Джобс е роден в Сан Франциско. Бил е сирак, осиновен от Пол и Клара Джобс. Младежът учи с гимназията "Хоумстед"  в Лос Алтос, където се е преместило семейството му, а след училище посещава лекции на фирмата "Хюлет Пакард". Там е нает като летен работник.  По това време във фирмата работи и Стивън Возняк - талантлив  инженер-изобретател. Той бил изобретил така наречената "синя кутия" - нелегално телефонно устройтво с джобен размер, което позволявало да се водят безплатни разговори. А благодарение на уменията си в бизенса, Джобс помогнал на инженера да продава  устройствата, които изобретявал, на други хора.

През 1972 година, младият Стивън завършва гимназия и продължава образованието си в колежа "Рийд" в Портланд. През 1974 г.  започва работа като видеодизайнер, а по-късно  се връща в Калифорния, където посещава клуба на Возняк "Хоумбру Компютър Клъб", където се правят различни електронни изобретения.

Желанието на Джобс е да се заминава с маркетинг и продажба на готови продукти, затова той кани Возняк да създадат персонален компютър.

Така се ражда компютърът  "Apple I", направен в спалнята на Стив Джобс. След като продуктът е готов, младежът го показва на местен продавач, който е заинтересуван от компютъра и поръчва 25 броя от него.  Цената е 666 долара и започват да го пласират през 1976 г.

Компютърът "Apple I" е първият компютър с вграден видеоинтерфейс и on-board ROM. Печалбата от продажбата възлиза на 774 000 долара. Возняк и Джобс решават да основат компания, която да се занимава в разработване и продажба на персонални компютри. За целта двамата разпродават най-ценните си вещи. С получените 1300 долара,  както и с кредит от местен електронен инженер, двамата ентуасиати стартират първата си продуктова линия.

През 1977 година Козняк и Джобс стартират следващата си цел - "Apple II" . Компютърът е крачка напред защото има цветен диспей, а освен това програмисти изграждат библиотека от над 16 000 програми. Apple II"   печели  139 000 000  долара за три години. През 1980 г. "Apple II"  получава място на Уолсрийт, като цената за една акция е 22 долара, а  през 1982 година достаига 30 долара.

Седем    години след създаването на "Apple",   "IBM"  -  най-голямата компютърна компания, решава да се намеси в производството  и продажбите на персонални компютри. Две години след това, "IBM" представят своя модел, наречен РС и надминават "Apple" по продажби. Джобс смята, че за да победи "IBM" , трябва неговите компютри да са съвместими с техните, затова се нуждае от нови компютри.  През 1981 г.  Джобс представя  "Apple III",  на който трябва да се спрат първите 14 000 бройки поради лош дизйн и производствени грешки. Все пак компанията на Джобс не се отказва да победи  "IBM" и през 1983 година представят компютъра "Lisa", кръстен на  първата  дъщеря на Стив.  Това е първият компютър управляван с мишка.  Но цената му е огромна - 10 000 долара. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия