В подкрепа на реформата във  висшето образование  вчера стартира кампания "SOS-Спаси Образованието Сега!".Тя е организирана от младежката структура на ГЕРБ. Идеята е, да се вземе под  внимание мнението на студентите при написването  на новия закон за висшето образование.

Кампанията страртира с разпъване на шатри пред Народната библиотека, където ще бъдат събирани  предложения. За да се  чуят  повече мнения и да се дадат повече идеи, подобни пунктове ще бъдат отворени и във всички областни градове.

10 000 души са дали подкрепата си за кампанията в социалната мрежа Фейсбук. Исканията на студентите са следните:
- учебната програма да бъде според потребностите на студента и реализацията му на пазара на труда;
- да бъде застъпена практиката гост-преподавател в учебния процес;
- да бъдат увеличени свободноизбираемите предмети, което ще повиши студентската мобилност;
- да се въведе адекватна система за оценяване на студентите;
- да се въведе единен стандартизиран общообразователен  тест за кандидатстване във ВУЗ-овете.

За първи път студенти ще участваят  в писането на  закон, отнасящ се до тях. Първата спешна промяна ще бъде тази отнасяща се до финансирането на университетите. Най-важният критерий  за финансиране ще бъде реализацията на студентите след завършването им. Ще се въведат и специални ваучери, които ще следват  младежите, ако решата да сменят ВУЗ-а. Така най-добрите висши училища ще съберат повече средства по естествен път. Инженерните науки, насочени към производството, ще бъдат финансирани преференциално.

Учебните планове пък ще бъдат изчистени  от ненужни курсове, които  се четат, само за да се запълни хорариумът на преподавателите.  Това ще стане едновремено  с въвеждането на тригодишната бакалавърска степен, вместо досегашната 4-годишна. 
Автор: Албена Иванова