Днес е починал Америго Веспучи

Америго Веспучи е италиански търговец и картограф. Участник в I испанска (1499-1500) и I португалска (1501-02) експедиция край бреговете на  Южна Америка.   Пръв изказва предположение, че тези земи са нов континент, а не част от Азия . Ам

2010-02-22 10:34:55
Днес е починал  Америго Веспучи
Америго Веспучи е италиански търговец и картограф. Участник в I испанска (1499-1500) и I португалска (1501-02) експедиция край бреговете на  Южна Америка.   Пръв изказва предположение, че тези земи са нов континент, а не част от Азия .

Америго Веспучи е роден на 9 март 1454 във Флоренция.  Баща му Настасио Веспучи е нотариус. Семейството му се считало за едно от най-културните и уважавани в града. Важна роля в живота на Америго играе чичо му Джорджио Антонио Веспучи, каноник, учен, колекционер на ръкописи и собственик на богата библиотека. Когато достига възраст за училище Америго постъпва в училището на чичо си, което е открито през 1450 и в него се обучават децата на флорентинската аристокрация.

Ролята на Веспучи в изследването на Америка е спорна, главно заради две от неговите писма, чиято автентичност е под съмнение: Mundus Novus („Нов Свят“) и Lettera (или „Четирите пътешествия“). Докато някои предполагат, че Веспучи е преувеличавал своята роля и е писал измислици, други  считат, че двете писма са фалшификации, писани от други през същия период.

Вероятно заради публикациите на тези писма и широкото им разпространение Мартин Валдземюлер решава да нарече новият континент на името на Веспучи в неговия световен атлас. Веспучи е наричал себе си Америкус,  така че Валдземюлер базира името на новия континент на латинската версия на първото име на Веспучи, като му придава женската форма Америка. Америго от своя страна е вероятно италианска форма на средновековното име Емерикус.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия