Пирамидите строени от професионалисти и свободни хора

След като египетски археолози откриха  серия гробници на работници, участвали в строежа на Хеопсовата пирамида, споровете  дали  строителите са били  роби или евреи май ще бъдат разбити  на пух и прах.  Откритието

2010-02-21 10:36:24
Пирамидите строени от професионалисти и свободни хора
След като египетски археолози откриха  серия гробници на работници, участвали в строежа на Хеопсовата пирамида, споровете  дали  строителите са били  роби или евреи май ще бъдат разбити  на пух и прах. 

Откритието отхвърля всичко казано  за строителството на пирамидите от роби. Това са били свободни хора, които са получавали  възнаграждение за труда си. На работниците било дори позволено  от благодарност да бъдат погребани в близост до загадъчните паметници. Гробниците на строителите са в непосредствена близост до Хеопсовата пирамида и дори гледат към нея, което не  би могло да се случи, ако те са били роби.

Откритите скелети са добре запазени заради сухия пясък. Вътре за първи път са били намерени и съдове, които някога са съдържали хляб и бира. Това също било доказателство за уважението, с което се ползвали  работниците, защото съдовете трябвало да им послужат в задгробния живот. Дори в една от гробниците бил намерен надпис с името на началника на група строители.

През 1990 г. подобни гробници са открити за първи път. Смята се, че в   строежа на Хеопсовата пирамида са взели участие  над 10 000 души.  Били са хора от бедни египетски семейства, телата им не са мумифицирани и по тях не е имало скъпоценности. Както повеляват египетските вярвания , телата били в ембрионална поза, главите сочели на запад, а краката  - на  изток. А от артрозните изменения по костите може да се разбере колко усърдно са се трудили. Но това са били свободни хора, които не са били здрави и са живеели кратко, заради тежкия труд, който упражнявали.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия