От следващата година у нас ще бъде готов топ 10 на университетите. В момента класацията  на най-качествените университети се подготвя от две агенции, едната от които е британска.

Освен  предимството  да се учи в престижен университет, значение ще има и преференциалното финансиране на тези университети.  Освен издръжката на студентите тези висши училища  ще имат и допълнителна субсидия, за да развиват научни проекти и запазят качественото си обучение.

Много важен  критерии за класирането на университетите ще е реализацията на студентите след завършването им.  Подобна статистика засега се прави само от 8 университета. Другите нямат представа как се реализират бившите им студенти и дали успяват да си намерят работа по съответната специалност.

Тези дни студентските съвети поискаха точно това да бъде най-важно за определяне на  рейтинга на университетите. Младежите настояват още да се направи национален регистър  на специалностите, за да не могат ВУЗ-овете да създават "кухи специалности", с които  привличат нови кадри, а всъщност  реално подготвят безработни. За съжаление, поради автономността на  университетите такъв регистър не може да бъде направен. Висшите училища имат право да разкриват специалности, които да привлекат студенти.

Това, което може да се направи реално е да се създадат  общи професионални направления с бизнеса, като се дават данъчни преференции на компании, които вземат студенти на  стаж и участват в разработването на учебни програми.

Засега преференциално ще се финансират инженерните специалности, защото в момента има търсене на инженерни кадри, но не за всички специалности има  кандидат-студенти.

Новост в новия закон за висшето образоване ще бъде ваучерната система. Това значи, че парите ще следват студента, независимо кой университет си избере. В момента, ако студент смени университета си, парите се бавят много. Ваучерната система ще бъде много важна, тъй като директива на ЕС изисква поне 1/5 от студентите да бъдат задължени да учат поне един семестър в друг университет у нас или в чужбина. Законът ще бъде по гъвкав и с възможността да се признават изпити от един ВУЗ в друг, за да се избегне повторно полагане  на едни и същи изпити  изпити.

Догодина ще стартират и студентските заеми. В момента се обсъждат условията, при които те ще бъдат отпускани на студентите.
Автор: Албена Иванова