Започва кампанията "От теб зависи"

Стартира кампанията "От теб зависи", която е предназначена за момичетата в десети клас. Тя ще обхване 55 училища в страната. Задачата на кампанията е да информира младите момичета за рисковете, които крие половия живот и начини за предпазва

2010-02-18 00:15:29
Започва кампанията
Стартира кампанията "От теб зависи", която е предназначена за момичетата в десети клас. Тя ще обхване 55 училища в страната. Задачата на кампанията е да информира младите момичета за рисковете, които крие половия живот и начини за предпазване от бременност. До тази инициатива се стигнало след като стана ясно, че България е на пето място в Европа по брой на аборти, които са направени от тийнейджърки. 40 на всеки 1000 момичета не правят аборт, а раждат детето си.

Кампанията "От теб зависи" ще обхване училища в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен. Лекциите за абортите и нежеланата бременност ще бъдат изнесени от специалисти гинеколози. Основните теми ще бъдат анатомията на женското тяло, методите за предпазване от нежелана бременност и сексуално образование. Повечето млади момичета смятат, че от противозачатъчните се напълнява и затова не ги използват като начин за предпазване от бременност. Професор Минчев смята, че тези хапчета са по-скоро полезни, отколкото вредни.

Голяма част от абортите се правят заради ниската сексуална образованост. Само 3-4% от българките използват контрацептивни средства. През изминалите 10-15 години тийнейджърките започнаха да водят сексуален живот много рано и все повече зачестяват случаите, когато момичета на 12-13 години раждат. Всяко трето момиче прави аборт, докато е в репродуктивна възраст, затова повечето семейства имат репродуктивни проблеми.

Кампанията "От теб зависи" трябва да започне от по-малките класове, това е мнението на директора на Немската гимназия в София Вера Катранджиева. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия