Правят училището целодневно

Новият закон за училищното образование предвижда до  няколко години училищата постепенно да преминат на едносменно обучение. Целодневната подготовка ще се отнася  за учениците до 7 клас. Една от причините за премахването на двете смени е

2010-02-17 15:23:15
Правят училището целодневно
Новият закон за училищното образование предвижда до  няколко години училищата постепенно да преминат на едносменно обучение. Целодневната подготовка ще се отнася  за учениците до 7 клас.

Една от причините за премахването на двете смени е  евроизискването за хигиената в училищата и здравословната учебна среда. Според директивата,  училища, които са строени за 400-500 деца, не трябва да поемат  по-голямо количество ученици.

Когато се  въведе целодневната подготовка, учениците ще ползват помещенията на  училището и следобед. Общините пък ще бъдат стимулирани да инвестират в нови училищни сгради, там където те не достигат. Ще бъдат използвани и сградите, които  ще останат празни след закритите, поради липса на ученици,  професионални училища. 

В момента не достигат сгради и се учи на двусменен режим главно в София, Пловдив и Варна.

Новост в новия закон за образованието са  и характеристиките, които учениците ще получават в края на учебната година. Те няма да бъдат еднотипни и ще варират според възрастта на учениците.  За учениците до четвърти клас, например, в характеристиката  ще се споменават позитивните черти на детето, които трябва да бъдат насърчавани. В горните класове обаче ще има и критични оценки за поведението на тийнейджърите.

Учителите от  своя страна ще бъдат задължени поне един път в годината да се срещат с ученика и неговото семейство. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия