Китайската Нова година съвпадна с деня на влюбените

Китайската Нова година настъпи вчера, 14  февруари, с пищни празници.  Празникът на пролетта Чун цзе или посрещането на лунната Нова година ще продължи цяла седмица. В годината на Тигъра е вероятно да натрупате имане. Важно условие обач

2010-02-16 09:20:40
Китайската Нова година съвпадна с деня на влюбените
Китайската Нова година настъпи вчера, 14  февруари, с пищни празници.  Празникът на пролетта Чун цзе или посрещането на лунната Нова година ще продължи цяла седмица.

В годината на Тигъра е вероятно да натрупате имане. Важно условие обаче е да не посрещате новата година с дупка в джобовете, за да не изпаднат парите.

В Китай новата година се посреща в  семеен кръг. Тази година транспортирането на всички,  които искаха да се приберат по домовете си бе затруднено заради лошото време.

Няколко основни правила се спазват  стриктно в Китай. Къщата трябва да свети от чистота, боклукът трябва да е изхвърлен,  всички трябва да са подстригани и с отрязани нокти.  Смята се, че с изхвърлянето на боклука, ще се загубят парите в дома, а използването на ножица ще доведе до караници и конфликти. Друго суеверие е да не се купуват   нови обувки през пъврия месец на новата година, защото това ще донесе нещастие.

Много важна е   и празничната украса. На вратата се закача йероглифът "фу" , което значи щастие. На стените и прозорците се лепят изрязани  от червена хартия тигри. На празничната вечеря задължително трябва да присъства риба, защото думата на китайски е омоним на "благоденствие".

С настъпването на Нова година китайците изстрелват много фойерверки, защото вярват, че силният шум ще изплаши и прогони злите духове.

Очаква се в годината на Тигъра да започне възстановяване от кризата.  Тигърът е пълно с енергия и мощ животно и се очаква да стане особено активен през лятото. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия