Мисли преди да качиш съдържание онлайн

Новите  технологии дават широки възможности за лично изразяване и творчество, но могат да доведат и до неприятни и травмиращи ситуации. Снимките, веднъж качени онлайн, остават онлайн. Те могат да бъдат видени от всеки, години след като са били к

2010-02-09 11:33:00
Мисли преди да качиш съдържание онлайн

Новите  технологии дават широки възможности за лично изразяване и творчество, но могат да доведат и до неприятни и травмиращи ситуации. Снимките, веднъж качени онлайн, остават онлайн. Те могат да бъдат видени от всеки, години след като са били качени. Качването на снимки от забавен купон днес може да има последици след време, когато потенциален работодател разглежда кандидатурата ви за дадена работа. 

Поради  това общоевропейската кампания за безопасен интернет, която стартира от 9 февруари 2010 г., е под мотото: „Мисли преди да ка4и6”. 

Децата и тийнейджърите трябва да спазват определени правила, когато оформят и контролират  своята онлайн идентичност

1. Почти е невъзможно да го върнеш: Каквото и да качиш – то е за постоянно. Дори ако по-късно го изтриеш, има шанс то да е било копирано, пренасочено или препратено. Освен това има уеб-архиви, които съхраняват съдържанието, независимо от това, че то вече е изтрито от даден сайт.
      
2. Фонът или вторият план значат много: Мисли  какво се вижда в сцената, която снимаш – постери по стената, снимки по мебелите, надписи по фланелките на хората, имена на улици, номера на коли – всичко това разкрива мястото на действието.
      
3. Ти си това, с което си облечен: Мисли какво казва външният ти вид за теб на хората. Ще се чувстваш ли удобно след време да покажеш това изображение на шефа си или на възможен работодател, или на семейството си, или даже на роднините на твой бъдещ брачен партньор?
      
4. Уважавай личните права на другите: Отнасяй се с уважение към личните права на другите. Ако снимаш на обществено място, увери се, че ти е разрешено да заснемеш минувачите и никога не снимай деца без разрешението на родителите им.
      
5. Трябва да си  добър интернет-гражданин: Твое право е да изразяваш гледната си точка и даже да се шегуваш с обществени личности или с политиката, но не бива да се използва заплашителен или нецензурен език. Можеш да бъдеш подведен под отговорност, ако наклеветиш, обидиш или опозориш някого.
      
6. Трябва да спазваш правилата: Повечето сайтове имат правила за ползване, към които трябва да се придържаш. Повечето от тях категорично забраняват показването на изображения със сексуално съдържание, насилие, текстове или изображения, които представляват тормоз, клевета, порнография, предизвикване на ненавист, омраза или нарушават личните права на други хора.
      
7. Трябва да уважаваш авторските права:  Всички сериозни сайтове забраняват използването на материали без разрешението на автора – например телевизия или филмова компания. Внимавай за музиката, която качваш.

8. Избирай сигурни и прилични места в мрежата за запознанства и забавление. Някои сайтове могат да те изненадат неприятно.
      
9. Избери невъзможен за разкриване на истинската ти самоличност и пола ти псевдоним /никнейм/, за да не станеш обект на нежелано внимание.    

Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия