Неапол – официално признат за родина на пицата

Вчера италианският град Неапол беше официално признат за родина на пицата. След дълго протакане на въпроса, специална комисия на ЕС най-накрая одобри искането на Асоциацията на производителите на пица в Италия, кулинарното изкушение, приготвено

2010-02-05 20:14:48
Неапол – официално признат за родина на пицата
Вчера италианският град Неапол беше официално признат за родина на пицата.

След дълго протакане на въпроса, специална комисия на ЕС най-накрая одобри искането на Асоциацията на производителите на пица в Италия, кулинарното изкушение, приготвено по оригинална неаполитанка рецепта, да бъде отличено със знак „Гарантиран традиционен специалитет”.

От днес нататък всеки собственик на пицария, който претендира, че предлага истинска неаполитанска пица, трябва да получи одобрение от специална европейска комисия, която да следи за пълното изпълнение на стандартите.

Някои от изискванията за приготвянето на вкусното ястие са да бъдат използвани единствено определен сорт домати, висококачествен екстра върджин зехтин, както и биволска моцарела. Диаметърът на пицата също така не трябва да бъде по-голям от 35 см., дебелината й в центъра не бива да надхвърля 3 мм., а в краищата трябва да е по-тънка от 2 см. Кулинарното изкушение трябва да бъде приготвено на дървени въглища, като времето за изпичането му не бива да надхвърля 2 минути.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия