Днес Леда Милева навършва 90 години

Леда Милева днес навършва 90 години. Любимата поетеса на българските деца е родена на 5 февруари 1920 година в София. Леда е завършила Американския колеж и институт за детски учителки. По-късно записва право в СУ. Преди да почне да пише за децата Лед

2010-02-05 12:14:35
Днес Леда Милева навършва 90 години
Леда Милева днес навършва 90 години. Любимата поетеса на българските деца е родена на 5 февруари 1920 година в София. Леда е завършила Американския колеж и институт за детски учителки. По-късно записва право в СУ. Преди да почне да пише за децата Леда е била главен редактор на списания, постоянен представител на България в Юнеско, Париж, генерален директор на БНТ, депутат във Великото народно събрание, председател на Съюза на преводачите в България.

Леда Милева е издала над 30 книги за деца. Най-известните са "Черно фламинго", "Карнавал в гората", "Заю на разходка", "Мустакатият Иванчо", "Цветни приказки". Преди няколко дни Леда представи и най-новата си стихосбирка, която се казва "Кънки на колелца". Нейни пиеси и стихотворения са превеждани на руски, френски, унгарски, полски, немски и други езици.

Леда Милева е удостоена с много национални литературни награди. Тя е включена в Почетния списък "Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет за детската книга.




Честит рожден ден от екипа на Teenproblem! Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия