"Белият козел" - бъдещето на тоалетната хартия

Японски учени създадоха машина със странно име - "Белият козел". Тя е предназначена за рециклиране на тоновете офис хартия, като я превръща в тоалетна. Използваната  офис хартия се пуска в машината, която я нарязва и прави на каша.

2010-02-04 09:21:07
Японски учени създадоха машина със странно име - "Белият козел". Тя е предназначена за рециклиране на тоновете офис хартия, като я превръща в тоалетна.

Използваната  офис хартия се пуска в машината, която я нарязва и прави на каша. Всички чужди вещества се премахват, а след това  мократа хартия  се изтънява и изсушава. Накрая се получава руло, което  излиза през специален процеп. Машината създава едно руло тоалетна хартия от 40 листа формат А4  само за 30 мин. Устройството е високо 183 см и тежи 43 кг.

Според производителя Oriental Co Ltd, "Белият козел" може да спаси 60 кедрови дървета годишно и е много лесна за използване.

Изобретението спечели награда на Международния панаир за екопродукти. Цената му обаче може да е  голям проблем. Машината ще се появи на пазара  през лятото на цена100 000 долара,а за да  се избият  парите, ще трябва да се произведат около 200 000 рула тоалетна хартия, което ще отнеме  най-малко 11 години непрекъсната работа. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия