По ръкостискането ще ги познаете...

Младите хора рядко се ръкостискат, като се поздравяват. Младежите смятат този обичай за прекалено официален, а и за нехигиеничен. В днешно време младите хора се поздравяват, като си махат с ръка, изпращат въздушна целувка или допират небрежно юмру

2010-01-27 23:14:45
По ръкостискането ще ги познаете...
Младите хора рядко се ръкостискат, като се поздравяват. Младежите смятат този обичай за прекалено официален, а и за нехигиеничен.

В днешно време младите хора се поздравяват, като си махат с ръка, изпращат въздушна целувка или допират небрежно юмруци. Доста хора избягват физическия контакт като цяло. Само 74% от възрастните хора се ръкостискат при среща, а при младежите процентът е доста по-нисък. При хората над 25-годишна възраст процентът е 69%, а тези под 25 години е 45%.

Учени призовават този обичаи да не се забравя, защото намалява стреса, разногласията и насилието, както и ни сплотява. Ръкостисканията биват шест вида:
1. Дългото ръкостискане помага на отсрещния човек да се отпусне.
2. Ръкостискането, придружено с целувка внушава по-близки отношения.
3. Ръкостискането, при което се поставя едната ръка върху рамото, се прави с цел спечелване на доверието.
4. Силната хватка на китката и палеца е признак, че този човек държи нещата под контрол и е доминираща личност.
5. Краткото и формално ръкостискане изглежда отстрани строго, но така човек може да поздрави повече хора за по-кратко време.
6. Ръкостискането, което е придружено с потупване по гърба изглежда приятелско, но то показва доминантност. Този вид ръкостискане е по-разпространено при босовете в подземния свят. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия